Bułki maślane

Bułki maślane

Bułki maślane, czyli przepis na pyszne domowe mleczne bułeczki o maślanym smaku.

Bułeczki maślane, czyli lekkie i puszyste bułki idealne na śniadanie dla małego i dużego! Te maślane bułeczki są u nas hitem od wielu lat. Uwielbia je mój mąż. Teraz ich fanem został również mój syn. Są mięciutkie i puszyste. Doskonale smakują z miodem i mlekiem. Bułeczki są bardzo proste do upieczenia, więc nawet jeśli na co dzień nie pieczecie domowego pieczywa spokojnie sobie z nimi poradzicie.



Składniki na 8 bułek:

  • 500 g mąki pszennej typ 450,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Przepis na bułki maślane:

  1. Do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, przesianą mąkę, wystudzone roztopione masło, sól, cukier i 1 jajko. Wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto początkowo mocno klei się do rąk – można je delikatnie podsypać mąką – tak aby dało się wyrobić. Wyrobione ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
  2. Z wyrośniętego ciasta formuję małe kulki. Lekko je spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, przykrywam i pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  3. Wyrośnięte bułeczki wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piekę ok. 20 minut. Studzę na kratce. Smacznego!

Bułki maślane

Share on FacebookPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

2 komentarze

  1. Daga napisał(a):

    Wygladaja przepysznie. Moze kiedys sie odwaze upiec buleczki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu