Fasolka po bretońsku

Przepis na pyszną fasolkę po bretońską. Gęsta, aromatyczna, sycąca. To jedna z ulubionych zup mojego synka!

Lubicie fasolę? Nam bardzo smakuje, a fasolka po bretońsku to u nas chyba najbardziej klasyczne danie z fasolą. Dziś dziele się z Wami przepisem mojej mamy, ale tak go lubię, że nic w nim nie zmieniam.

Fasolka po bretońsku smakuje świetnie, więc jeśli nie wiecie co zrobić na obiad polecam Wam ten przepis! Pamiętajcie tylko, że suchą fasolę trzeba namoczyć (najlepiej na noc).

Ja gotuję zazwyczaj wielki gar fasolki po bretońsku i wekuję ją do słoików. Dzięki temu mam pyszną zupkę na „czarną godzinę”, kiedy nie mam czasu na gotowanie lub dziecko mi na nie nie pozwala!



Czas przygotowania: 1 godzina (+ namaczanie fasoli przez całą noc)
Liczba porcji: 6

Fasolka po bretońsku:

  • ok. 500 gram suchej fasoli (najlepiej Jaś),
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • kawałek wędzonych kości,
  • 2 kiełbasy,
  • kawałek boczku,
  • cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Jak przygotować fasolkę po bretońsku?

  1. Opłukaną fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc.
  2. Następnego dnia dolewam do fasoli wodę. Tak ok. 15 cm ponad poziom fasoli. Dodaję kawałek kości wędzonej, kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego. Na patelnię dodaję odrobinę oliwy z oliwek i podsmażam na niej posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. Następnie dodaję do zupy. Fasolkę gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.
  3. Pod koniec gotowania dodaję 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki mielonego kminku i 1/2 łyżeczki mielone czerwonej papryki oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuję kilka minut i podaję z chlebem.

Fasolka po bretońsku

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 komentarz
Poprzedni
Plakaty z sowami – 4 kolory do druku
Fasolka po bretońsku