Mini pizzerinki z chorizo

Mini pizza z chorizo – aromatyczna i chrupiąca

Mini pizza z chorizo i cheddarem, czyli domowy przepis na pizzę. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. I bardzo wyraziste w smaku!

Nasz dom to trochę taka domowa pizzeria. Pieczenie pizzy podobno całkiem nieźle mi wychodzi. Lubię piec w domu pizzę. Smakuje doskonale i przede wszystkim sami wybieramy wszystkie składniki, które się na niej znajdą. Sekret dobrej pizzy tkwi przede wszystkim w cieście na pizzę. Poniżej zdradzę Wam mój sprawdzony przepis, z którego pizza wychodzi najlepsza. Teraz mam w domu małego pizzowego pomocnika, który uwielbia zagniatać ze mną ciasto, dlatego przygotowujemy ją w różnych formach. Dziś pomysł na mini pizze.

Nasze mini pizze zostały przygotowane z chorizo i serem cheddar, ale oczywiście możecie dodać do nich swoje ulubione składniki. Dużą zaletą mini pizzy jest to, że każda może smakować inaczej. Możemy przygotować dla każdego osobną pizzę z ulubionymi składnikami. Ja dla synka przygotowuję zawsze pizzę z jego ulubioną kukurydzą, odrobiną sera i szynką. Do mini pizzy przygotowuję również sos czosnkowy zrobiony na bazie jogurtu (jogurt naturalny, 1 ząbek czosnku, odrobina pieprzu).

Mini pizza smakuje również dobrze następnego dnia, ale niezwykle rzadko się u nas zdarza żeby przetrwała całą noc i nie została potajemnie przez kogoś zjedzona w nocy!

Mini pizzerinki z chorizo

Czas przygotowania: ok. 40 minut (wraz z wyrastaniem ciasta) + 10-12 minut pieczenia
Liczba porcji: 6 mini pizz
Temperatura pieczenia: 2000 C z termoobiegiem

Składniki na mini pizza z chorizo:

Dodatki:

  • kawałek kiełbasy Chorizo,
  • 100 g sera cheddar,
  • 50 g sera gouda,
  • ketchup.

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 20 g świeżych drożdży lub 10g suchych,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Jak przygotować mini pizza z chorizo?

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do miski wsypuję mąkę, odrobinę soli, oliwę. Do szklanki wlewam ciepłą wodę. Połowę wody dodaję do mąki. Do wody, która została w szklance dodaję drożdże i cukier. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą się w wodzie i wlewam je do miski. Mieszam ciasto łyżką i później je wyrabiam kilka minut, tak aby było miękkie i elastyczne. Ciasto musi być dobrze wyrobione, wtedy wyjdzie przepyszne. Dzielę je na 6 części i z każdej formuje kulkę. Na ręce wlewam odrobinę oliwy i obsmarowuję kulkę ciasta. Następnie wkładam do miski i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Biorę wyrośnięte kawałki ciasta. Każdą kulkę spłaszczam i układam na blachę. Ciasto smaruję odrobiną ketchupu. Posypuję startymi serami. Na wierzch kładę cienkie plastry Chorizo. Posypuję odrobiną ziół prowansalskich.
  3. Mini pizza wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000 C. Piekę je z termoobiegiem ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia otwieram piekarnik, aby pozbyć się z niego nadmiaru pary. Podaję z sosem czosnkowym. Smacznego!

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!

Smacznego!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama dwulatka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

4 komentarze

  1. Asrock napisał(a):

    Świetny przepis kochana, dziękuję. Pizza chyba w każdym domu to trafiony pomysł. Zazwyczaj kupowaliśmy pizze, zamawialiśmy do domu, mini pizzy tego typu jeszcze nie próbowałam, ale chomikuję przepisi zaraz zabieram się do roboty, bo narobiłaś mi smaka, zrobię niespodziankę domownikom.

  2. Kinia napisał(a):

    Wyglądają przepysznie. Chyba wypróbuję ten przepis, chociaż ze mnie kuchenne beztalencie 🙂

  3. Justi napisał(a):

    Pizza naprawdę świetna ,robię ja już drugi raz dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu