Najlepsze gofry - chrupiące i miękkie

Najlepsze gofry – chrupiące i miękkie

Najlepsze gofry – chrupiące i miękkie to przepis na pyszne gofry dla całej rodziny z śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem w każdej wersji smakują idealnie!

Gofry pojawiają się u nas w domu dosyć często. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a domu nic nie ma zawsze przychodzi mi do głowy myśl: trzeba zrobić gofry. Na szczęście wszystkie składniki na gofry mamy zazwyczaj w domu, więc można je szybko przygotować. Gofry chyba zawsze kojarzyć będą się z wakacjami nad morzem, ale te domowe również smakują wyjątkowo. Zwłaszcza te podane z malinami z własnego ogrodu i przyozdobione listkami mięty.



Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na najlepsze gofry. Dlaczego najlepsze? Bo są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, a takie lubimy najbardziej. Dla mnie najlepsze gofry to te z dżemem – najlepiej domowej roboty, mój syn lubi suche lub delikatnie oprószone cukrem pudrem. Mój mąż z kolei wybiera opcję na bogato: z dużą ilością bitej śmietany i owocami, ale chyba nikt nie pobije mojego szwagra, który gofry zjada z bitą śmietaną, krówką i owocami.

A Ty jakie gofry lubisz najbardziej?

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2

Najlepsze gofry:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Jak przygotować najlepsze gofry?

  1. Przygotowuję ciasto na gofry. Do 1 miski dodaję: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier, olej, szczyptę soli i żółtka. Do drugiej wbijam białka. Składniki z pierwszej miski miksuje mikserem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. W drugiej misce ubijam białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i miksuję jeszcze mikserem na najniższych obrotach – tylko do momentu połączenia się białek z ciastem.
  2. Ubijam bitą śmietaną. Mocno schłodzoną śmietanę wlewam do miski (najlepiej wysokiej), dodaję 1 łyżeczkę cukru pudru i ubijam na bitą śmietanę. uważajcie, żeby nie przebić śmietany!
  3. Gofrownicę mocno nagrzewam (nawet ok 10 minut). Następnie nalewam 1 porcję ciasta na 1 gofra i piekę kilka minut. Studzę na kratce. Podaję gofry z bitą śmietaną, miętą i owocami. Jeśli lubicie gofry z dżemem lub cukrem pudrem nie musicie ich studzić możecie podawać jeszcze ciepłe.

Najlepsze gofry - chrupiące i miękkie

Najlepsze gofry - chrupiące i miękkie

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

Share on FacebookPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu