Placki z ricottą

Placki z ricottą

Pyszne, delikatne i mega puszyste placki z ricottą idealne dla całej rodziny.

Te placki z ricottą już dawno skradły moje serce. Często pojawiają się u nas w domu. Bardzo lubi je mój syn i mąż. To przepis na jedne z bardziej delikatnych i puszystych placków, które jadłam. Są leciutkie, delikatne i smakują trochę jak ciepłe serniczki. Można je podać z owocami, kremowym serkiem, syropem klonowym czy domową konfiturą.

Placki z ricottą

Puszyste placuszki z ricottą są idealne na śniadanie i obiad. Polubią je i dorośli i dzieci. Polecam Wam je serdecznie!

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Liczba porcji: dla 2-3 osób

Składniki na placki z ricottą:

  • 250 g ricotty,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jak przygotować placki z ricottą?

  1. Przygotowuję 2 miski. W pierwszej wbijam białka, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miksuję ricottę, mąkę, mleko, żółtka, cukier i proszek. Następnie dodaję piane białkową i miksuję krótko na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
  2. Patelnię smaruję pędzelkiem odrobiną tłuszczu (u mnie olej rzepakowy). Na rozgrzaną patelnię dodaję 1 łyżkę ciasta i smażę z obu stron po ok. 1 minutę. Placki z ricottą podaję z owocami np. borówką amerykańską. Można je również podać z dżemem, konfiturą, cukrem czy syropem klonowym.

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!

Smacznego!

Klaudia

Placki z ricottą

o Autorze

Klaudia

Mama dwulatka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu