Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem, czyli jak pokochać szpinak

Risotto ze szpinakiem to pyszny pomysł na ryż nie tylko dla szpinakożerców. To ulubione risotto całej naszej rodziny!

Podobno ludzi dzieli się na tych, którzy kochają szpinak i tych, którzy go nie cierpią. Nasza rodzina należy zdecydowanie do szpinakożerców. Lubimy szpinak chyba pod każdą postacią. Często pojawia się on u nas w domu.

Dziś polecam Wam przepis na szybkie risotto ze szpinakiem. To pomysł na szybki obiad. Najlepiej smakuje ze świeżym szpinakiem i ryżem arborio (ryżem do risotto). Nie może zabraknąć w nim czosnku i gałki muszkatołowej. To ulubione danie z ryżem mojego synka, a przy okazji fajny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny.

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatałową

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Liczba porcji: dla 2-3 osób

Składniki risotto ze szpinakiem:

  • 250 gram świeżego szpinaku,
  • 100 g ryżu arborio,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek cebula,
  • masło,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak przygotować risotto ze szpinakiem?

  1. W rondelku roztapiam łyżkę masła. Dodaję pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmażam minutę. Następnie dodaję umyty i pokrojony w kawałki szpinak (jeśli korzystacie ze szpinaku baby nie trzeba go kroić). Dodaję 2 szczypty gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Duszę minutę.
  2. Dodaję ryż i mieszam. Zalewam 1 szklanką wody i gotuję ok 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Podaję z kurczakiem lub łososiem. Smacznego!

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!

Smacznego!

Klaudia

Risotto ze szpinakiem

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

4 komentarze

  1. kosmetyczny fronesis napisał(a):

    Mniam.. zdecydowanie jestem szpinakową wielbicielką

  2. Magda napisał(a):

    Lubię szpinak, ale zazwyczaj przygotowuję go “na gęsto” jako dodatek do obiadu. Muszę spróbować zrobić takie risotto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu