Szybkie biszkopciki z warzywami

Szybkie biszkopciki z warzywami

Biszkopciki z warzywami, czyli przepis na pyszną przekąskę dla maluszka. Idealną do ręki. Bez cukru, soli za to z porcją warzyw!

Mój niemowlak bardzo polubił BLW. Dużo chętniej smakują mu potrawy, które je samodzielnie lub dostaję do rączki. Szukając pomysłów na przekąski dla niemowlaka trafiłam na Ala’Antkowe BLW i przepis na warzywne biszkopciki. Filip bardzo je polubił! Biszkopciki z warzywami są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie dobre następnego dnia. Są bardzo lekkie i puszyste.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 450,
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 marchewki,
  • mały kawałek dyni,
  • koperek.

Przepis na biszkopciki z warzywami:

  1. Warzywa trę na tarce o małych oczkach. Nie może ich być za dużo, aby biszkopciki były lekkie i puszyste.
  2. Białka oddzielam od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąki, amarantus i oliwę – miksuję jeszcze chwilę.
  3. Dodaję warzywa i mieszam delikatnie łyżką.
  4. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię i piekę z dwóch stron do zarumienienia.
  5. Z upieczonego ciasta wykrawam kształty za pomocą foremki do ciasteczek!
Share on FacebookPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

9 komentarzy

  1. Kamila napisał(a):

    Ale świetny przepis i taki banalny w wykonaniu. Chyba nawet ja dam radę je upiec 😀 Dzisiaj koniecznie wypróbuję!

  2. pieczesie napisał(a):

    prezentuje się świetnie! chyba zrobię małe wozy strażackie do jutrzejszej śniadaniówki ;D dzięki za pomysł 🙂

  3. pastelovenitki napisał(a):

    Szkoda, że nie mogę zrobić warzywnych biszkopcików wg Twojego przepisu dla mojego Krzysia… Bidulka ma uczulenie na jaja.
    Ale spróbuję zrobić dla siebie. Wyglądają tak apetycznie, że nawet ból migdałków mi nie przeszkodzi.

  4. ladymamma.pl napisał(a):

    Super! Na pewno spróbujemy! Przepis wydaje się być nie skomplikowany – coś dla mnie;p Moje zdolności kulinarne kuleją!;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu