Batoniki musli z bananem

Batoniki musli z bananem

Batoniki musli, czyli przepis na zdrowe batoniki zbożowe. Wystarczy banan, płatki owsiane i bakalie! Są pyszne i zdrowe!

Nie jestem całkowitą przeciwniczką słodyczy. Wychodzę z założenia, że wszystkiego warto spróbować, ale na wszystko przychodzi odpowiedni czas i nie bez znaczenia jest odpowiednia ilość. Daleko mi do rozszerzania diety słodkimi napojami i biszkoptami. Zależy mi na tym, żeby od najmłodszych lat uczyć moje dzieci różnych smaków i najpierw pokazywać te lepsze wybory. Może dlatego mój starszy syn zamiast soków wybiera wodę, a zamiast hamburgera wybierze jogurt naturalny z płatkami owsianymi i jagodami goi.

Nie mówię, że w naszym domu nie ma słodyczy. Pewnie, że są! Ale staram się również przygotowywać różne fajne przekąski, które te typowe słodycze mogą moim dzieciom zastąpić. Dziś mam dla Was pomysł na jeden z nich batoniki musli z bananem i różnymi dodatkami. W naszych znajdziecie, rodzynki, żurawinę, orzechy i słonecznik, ale tak na prawdę można do nich dodać przeróżne dodatki. Są bez cukru i syropów zasładzających, a mimo to są bardzo słodkie. Dodajcie do nich swoje ulubione bakalie i gwarantuję Wam, że skradną i Wasze serce. A poza tym to jeden z tych przepisów, które praktycznie same się robią!



Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 1800 C z termoobiegiem
Liczba porcji: 20 dużych ciastek

Batoniki musli z bananem:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 1 łyżka miodu,
  • garść rodzynek,
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • garść orzechów włoskich.

Jak przygotować batoniki musli z bananem?

  1. Do miski wkładam banana i rozgniatam go na gładką masę widelcem. Dodaję 1 łyżkę miodu i mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę płatków owsianych, rodzynki, słonecznik, żurawinę i orzechy. Całość mieszam.
  2. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę na batoniki. Biorę łyżkę i ugniatam masę tak, aby była twarda i zbita. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800 C i piekę 20 minut. Następnie studzę i kroję na mniejsze batoniki.

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki! 🙂

Smacznego!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama dwójki chłopców: szalonego 4 latka i uroczego niemowlaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz

Logo Header Menu