Kluski kładzione, czyli pomysł na szybki obiad z niczego

Kluski kładzione to najprostsze do przygotowania kluski. Kluski kładzione smakują dobrze na słodko i słono, a ich wykonanie jest banalnie proste!

Macie czasami takie dni, że po prostu nie chce Wam się gotować. W lodówce świeci pustkami, a na obiad zwyczajnie pomysłu brak. Dziś mam dla Ciebie mój awaryjny przepis obiadowy na kluski kładzione, które można zrobić bardzo szybko, a my lubimy je bardzo. Na prawdę lubię gotować. Lubię dania pracochłonne i odżywcze, ale czasami zwyczajnie nie mam na to czasu.

Kluski kładzione możesz podać okraszone boczkiem, cebulą albo słoniną. Doskonale sprawdza się do nich również jajko sadzone. Podaję je najczęściej z ogórkiem kiszonym albo sałatką szwedzką. Świetnie smakują również z surówka czy ogórkami z curry. Kluski można również podawać z mięsem lub na słodko z ulubioną konfiturą czy masłem.

To na prawdę prosty i szybki obiad, na który składniki zazwyczaj każdy ma w domu. A zdradzę Wam, że mój mąż uwielbia te kluski i musze przygotowywać ich na prawdę sporo. Ja lubię takie proste obiady. A Ty?



Czas przygotowania: ok. 10 minut

Kluski kładzione

  • 3/4 szklanki mąki,
  • ok. 4 łyżek wody,
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli.

Jak przygotować kluski kładzione?

  1. Do miski wbijam całe jajko. Dodaję 4 łyżki wody i sól. Ubijam trzepaczką. Po chwili dodaję mąkę ok. 3/4 szklanki i mieszam masę widelcem. Ciasto powinno zacząć się ciągnąć i być zwięzłe. Jeśli jest za rzadkie dodaję jeszcze odrobinę mąki.
  2. W garnku zagotowuję wodę. Odrobinę ją solę. Gdy woda zacznie wrzeć zanurzam w niej czystą łyżkę stołową. Następnie nabieram na łyżkę ciasto (ok. 1/2 łyżeczki). Łyżkę z ciastem zanurzam w gotującej się wodzie. Robię tak z całym ciastem. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuję je ok. 2 minuty. Następnie wyławiam łyżką cedzakową i podaję z wędzonym boczkiem i ogórkiem małosolnym.

Kluski kładzione - przepis

Kluski kładzione - przepis

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 komentarze
  • Biała Sowa
    2 marca 2018

    Proste i pyszne 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Kaka
    4 marca 2018

    My podajemy je z mlekiem lub rosołem:) zawsze pyszne:) pozdrawiam:)

    • Klaudia
      4 marca 2018

      Dobre są też do gulaszu. Do rosołu ja akurat robię lane ciasto 🙂

Poprzedni
Strażackie urodziny, czyli urodziny z motywem straży pożarnej
Kluski kładzione, czyli pomysł na szybki obiad z niczego