Najlepsze ciastka owsiane z kokosem

Najlepsze ciastka owsiane z kokosem

Jeśli lubicie kruche ciasteczka mam dla Was super przepis. Pyszne kruche ciastka owsiane. Mocno kokosowe.

Już dawno nie dzieliłam się z Wami moimi kulinarnymi pomysłami na rodzinne przepisy. Często podrzucam Wam inspiracje na leci bocianowym Instagramie. Bardzo polubię tą formę, bo mogę szybko pokazać nasze obiadowe inspiracje. Najczęściej są to pomysły na szybkie obiady, w których przy dwójce dzieci u mnie nie brakuje. Powoli staje się już mistrzem w przygotowaniu obiadu na szybko uspokajając jedno dziecko, a drugiemu podrzucając pomysł na kolejną zabawę.

Ale dziś mam dla Was coś innego. Jeden z przepisów, z których jestem bardzo dumna. Wiele lat temu kombinowałam z różnymi przepisami na ciastka owsiane. Żaden nie był idealny. Metodą prób i błędów wymyśliłam ten. I nie tylko ja uważam, że są to najlepsze ciasta owsiane jakie jadłam. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. A jeśli lubicie kokos to na pewno je pokochacie!



Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 10-15 minut
Temperatura pieczenia: 1800 C z termoobiegiem
Liczba porcji: 20 dużych ciastek

Ciastka owsiane z kokosem:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka.

Jak przygotować ciastka owsiane z kokosem?

  1. Do miski wsypuję wszystkie składniki ciasteczek: płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, miód i jajko. Wyrabiam. Ciasto jest lekko klejące.
  2. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Z ciasta formuję kulkę, spłaszczam w dłoniach i kładę na blasze. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800 C i piekę 10-15 minut. Następnie studzę na kratce. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się kruche. Zimne ciasteczka wkładam do pojemnika próżniowego. Można je przechowywać kilka dni i są nadal pyszne i chrupiące.

Najlepsze ciastka owsiane z kokosem

Najlepsze ciastka owsiane z kokosem

Najlepsze ciastka owsiane z kokosem

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki! 🙂

Smacznego!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama dwójki chłopców: szalonego 4 latka i uroczego niemowlaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu