Szybki przepis na najlepszy chleb z ziarnami na drożdżach. Przepis na prosty pszenny chleb z ziarnami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Chleb z ziarnami na drożdżach
Kwarantanna wiele rzeczy nas nauczyła. Wiele rzeczy nam przypomniała, ale dzięki niej odkryliśmy również skrywane w sobie talenty. Gdy w sklepach zaczęło brakować makaronu, ryżu i papieru toaletowego one dzielnie czekały na półkach, ale szybko stały się towarem deficytowym i nieosiągalnym. Drożdże to teraz obiekt pożądania nie jednej z nas. Przekazujemy sobie po cichu informacje, w którym sklepie się pojawiły i polujemy! Zdobycie ich dziś graniczy z cudem i jest prawie powodem do dumy!
Podwójna duma przychodzi wtedy, kiedy okazuje się, że w domu potrafimy upiec chleby lepsze niż w piekarni. Zachwycamy się zapachem świeżego chleba dobiegającym z piekarnika. Nasłuchujemy tej chrupiącej skórki po naciśnięciu świeżo wypieczonego bochenka. Jednego nie umiemy! Nie potrafimy zaczekać, aż chleb ostygnie. Kroimy jeszcze ciepły, smarujemy masłem i zjadamy jeszcze ciepły.
Szybki pszenny chleb z ziarnami
Dziś mam dla Was przepis na prosty chleb z ziarnami na drożdżach. Upiekłam go pierwszy raz ponad 2 tygodnie temu łącząc ze sobą kilka różnych przepisów i powstał przepyszny chleb! Pieczemy go na okrągło. Nie potrzebuje długiego wyrastania, jest fajny wilgotny w środku i przepełniony ziarnami. Chleb z ziarnami, który następnego dnia jest równie dobry jak tuż po wypieku. Moje dzieci go uwielbiają! Spróbujcie, bo warto. A na koniec zdradzę Wam skąd ja biorę swoje drożdże. Kupuję je przez Internet o tutaj.
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤
Chleb z ziarnami na drożdżach – przepis
Czas przygotowania: 5 minut na wyrobienie ciasta + 1 godzina wyrastania + 45 minut pieczenia
Czas pieczenia: 45 minut
Temperatura pieczenia: 200 C
Składniki na chleb z ziarnami na drożdżach:
Przepis na keksówkę o wymiarach 10×30 cm lub 10×35 cm. Do przygotowania chleba możecie wykorzystać również inne ziarna np. sezam. Zachowajcie mnie więcej tylko proporcje np. 1 łyżkę słonecznika można zamienić z 1 łyżką sezamu.
- 500 g mąki pszennej typ 450,
- 50 g mąki pszennej typ 1850,
- 500 ml ciepłej wody,
- 25 świeżych drożdży,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 1 łyżka płatków owsianych,
- 3 łyżki nasion dyni,
- 3 łyżki nasion siemienia lnianego,
- 1 łyżka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli.
Jak upiec chleb z ziarnami na drożdżach?
- Do miski wsypuję mąkę i sól.
- Wodę podgrzewam do ok 45 stopni. Połowę wlewam do misy z mąką. Do drugiej połowy dodaję drożdże, cukier, mieszam i wlewam do misy.
- Krótko ugniatam ciasto robotem planetarnym (ok. 3 minuty), pod koniec dosypuję ziarna. Możecie oczywiście zrobić to ręcznie.
- Ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Najlepiej w pobliżu ciepłego kaloryfera lub lodówki.
- Po godzinie wyrastania nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I stawiam obok ciepłego boku lodówki na 10 minut (w tym czasie akurat nagrzeje mi się piekarnik). Górę chleba również możecie posypać ziarnami.
- Chleb wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 45 minut. Następnie wyciągam z formy, ściągam papier i studzę na kratce.
Smacznego!
Miłego dnia!
Klaudia
Dodaj komentarz