Kluski kładzione to najprostsze do przygotowania kluski. Kluski kładzione smakują dobrze na słodko i słono, a ich wykonanie jest banalnie proste!
Macie czasami takie dni, że po prostu nie chce Wam się gotować. W lodówce świeci pustkami, a na obiad zwyczajnie pomysłu brak. Dziś mam dla Ciebie mój awaryjny przepis obiadowy na kluski kładzione, które można zrobić bardzo szybko, a my lubimy je bardzo. Na prawdę lubię gotować. Lubię dania pracochłonne i odżywcze, ale czasami zwyczajnie nie mam na to czasu.
Kluski kładzione możesz podać okraszone boczkiem, cebulą albo słoniną. Doskonale sprawdza się do nich również jajko sadzone. Podaję je najczęściej z ogórkiem kiszonym albo sałatką szwedzką. Świetnie smakują również z surówka czy ogórkami z curry. Kluski można również podawać z mięsem lub na słodko z ulubioną konfiturą czy masłem.
To na prawdę prosty i szybki obiad, na który składniki zazwyczaj każdy ma w domu. A zdradzę Wam, że mój mąż uwielbia te kluski i musze przygotowywać ich na prawdę sporo. Ja lubię takie proste obiady. A Ty?
Kluski kładzione
- 3/4 szklanki mąki,
- ok. 4 łyżek wody,
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli.
Jak przygotować kluski kładzione?
- Do miski wbijam całe jajko. Dodaję 4 łyżki wody i sól. Ubijam trzepaczką. Po chwili dodaję mąkę ok. 3/4 szklanki i mieszam masę widelcem. Ciasto powinno zacząć się ciągnąć i być zwięzłe. Jeśli jest za rzadkie dodaję jeszcze odrobinę mąki.
- W garnku zagotowuję wodę. Odrobinę ją solę. Gdy woda zacznie wrzeć zanurzam w niej czystą łyżkę stołową. Następnie nabieram na łyżkę ciasto (ok. 1/2 łyżeczki). Łyżkę z ciastem zanurzam w gotującej się wodzie. Robię tak z całym ciastem. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuję je ok. 2 minuty. Następnie wyławiam łyżką cedzakową i podaję z wędzonym boczkiem i ogórkiem małosolnym.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Biała Sowa
2 marca 2018Proste i pyszne 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Klaudia
4 marca 2018Ja czasami lubię te najprostsze pomysły! 🙂
Kaka
4 marca 2018My podajemy je z mlekiem lub rosołem:) zawsze pyszne:) pozdrawiam:)
Klaudia
4 marca 2018Dobre są też do gulaszu. Do rosołu ja akurat robię lane ciasto 🙂