Szybki przepis na domowe kajzerki

Szybki przepis na domowe kajzerki, które zrobisz szybko i prosto. Zobacz jak w domu można upiec pyszne kajzerki – szybkie bułki pszenne!

Szybki przepis na domowe kajzerki

Rok temu, gdy pandemia zatrzymała nas w domach w naszym życiu zaszło wiele zmian. Nagle każdy miał ochotę na bieganie i wychodzenie z domu. Okazało się, że nie docenialiśmy takich błahostek jak możliwość zrobienia zakupów bez ograniczeń, maseczek i dystansów. W naszych domach też wiele się zmieniło. Sporo z nas przeszło na pracę zdalną, a dzieci zamiast nauki w szkole trafiły przed ekrany komputerów w domu.

Jak zrobić domowe kajzerki?

W tym dziwnym i zakręconym czasie jedna rzecz, której wcześniej nie docenialiśmy stała się cenniejsza niż złoto. Zdobycie jej graniczyło z cudem. Dosłownie! Gdy pokazywałam Wam, że je mam dostawiam setki pytań: skąd! Ta mała niepozorna kostka stała się obiektem pożądania. Każdy chciał je mieć, bo one zmieniały nasze domy w domowe piekarnie. Dzięki nim w naszych domach unosiły się zapachy chrupiących bułek i chlebów. Chyba nigdy nie myślałam, że drożdże staną się towarem tak deficytowym, o które będzie trzeba walczyć i zamawiać w tajnych miejscach. Cieszę się, że teraz możemy je znowu kupić, bez polowania i przepłacania. A jeśli już je macie podpowiem Wam co dobrego możecie z nich zrobić.

Proste domowe kajzerki

Ja sama wkręciłam się przez tą pandemię w domową piekarnie, a może raczej wróciłam do pieczenia domowego pieczywa. Zanim zostałam mamą piekłam dużo ciast, chlebów i bułek. W naszym domu często unosiły się zapachy jabłecznika, tarty czy świeżego chleba. Robiłam domowy zakwas na chleb i piekłam z jego pomocą pyszne chleby z chrupiącą skórką. Zakwas jest jednak czasochłonny. Kiedy pojawiły się dzieci zdarzało mi się zapomnieć o jego dokarmianiu, a wyrastający 2 dni chleb był dla mnie zbyt pracochłonny. Zaczęłam więc szukać fajnych sposób na pieczywo na drożdżach. Szybko się przekonałam, że również pieczywo drożdżowe może być równie smaczne jak te na zakwasie.

Prosty przepis na domowe bułki!

Przepisy z wykorzystaniem drożdży są też często dużo szybsze, dlatego w mojej domowej piekarni królują ostatnio głównie bułki i chleby pieczone na drożdżach. Zdradziłam Wam już mój przepis na najlepszych drożdżowy chleb z ziarnami. Dziś mam dla Was niezawodny przepis na szybkie domowe kajzerki. Przepis jest prosty i niewymagające. Dzięki niemu upieczecie pyszne domowe bułeczki. Jeśli macie ochotę na więcej przepisów nie tylko na pieczywo, ale również pomysły na obiady, śniadania czy kolacje to znajdziecie je na przepisy.pl

Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤

Domowe kajzerki – przepis

Czas przygotowania: 10 minut na wyrobienie ciasta + 1,5 godziny wyrastania + 20 minut pieczenia
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 200 C

Składniki na domowe kajzerki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Jak zrobić domowe kajzerki?

  1. Kruszę drożdże i rozpuszczam je w letniej wodzie, dodaję przesianą mąkę, sól, cukier i masło. Wyrabiam przez 10 minut (ja wyrabiam je w robocie planetarnym). Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłym miejscu – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Ciasto dzielę na 8 części. Z każdej formuje kulkę. Lekko ją spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  3. Bułeczki nacinam od góry ostrym nożem tworząc znak gwiazdki. Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut. Wyjmuję, studzę na kratce i gotowe!

Smacznego!

Szybki przepis na domowe kajzerki
Szybki przepis na domowe kajzerki
Szybki przepis na domowe kajzerki

Smacznego!

Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak komentarzy

Poprzedni
Albik – czy warto kupić mówiące pióro, które czyta?
Szybki przepis na domowe kajzerki