Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne, czyli najlepsze kotlety z jajek to pyszny pomysł na domowy obiad!

Kotlety jajeczne to dla mnie klasyk z rodzinnego domu. Moja mama przygotowywała jest z sosem musztardowym i domowymi buraczkami. Są fajną odmianą dla zwykłych kotletów mielonych. Jeśli lubicie jajka to kotlety jajeczne też na pewno polubicie.

Kotlety jajeczne przygotowuje na 2 sposoby do masy jajecznej dodaję szczypiorek lub pietruszkę. Oba dodatki pasują do nich idealnie. My bardzo je lubimy, jeśli Ty ich jeszcze nie znasz to serdecznie polecam Ci ten przepis!



Czas przygotowania: ok. 25 minut

Kotlety jajeczne:

Składki na 6 kotletów

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypiorek lub pietruszka,
  • bułka tarta,
  • olej.

Jak przygotować kotlety jajeczne?

  1. 6 jajek gotuję na twardo. I odstawiam do wystygnięcia.
  2. Zimne jajka odbieram ze skorupki. Wrzucam do blendera i rozdrabniam, aż do uzyskania dosyć gładkiej masy. Można też je rozbić widelcem lub ubijakiem do ziemianków.
  3. Masę jajeczną wrzucam do miski. Dodaję surowe jajko, sól i pieprz oraz pietruszkę lub szczypiorem drobno pokrojony. Całość mieszam. Z masy formulę kulki. Spłaszczam je obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Kotlety jajeczne

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarze
  • Angelika
    28 grudnia 2017

    Wyglądają smakowicie, przy najbliższej okazji z chęcią wypróbuję ten przepis!!:D

  • Magda
    2 marca 2019

    Wygląda smakowicie, ale ja dorzuciłabym od siebie jeszcze jeden mały dodatek, a mianowicie starty na tarce czarny czosnek 🙂 Dodaje lekko owocowo-wędzonego posmaku, który fantastycznie wzbogaca smak każdej potrawy. No i jest szalenie zdrowy! Znajdziecie go w ząbkach oraz w formie pasty, warto zerknąć 🙂
    Pozdrawiam!

Poprzedni
Drewniane zabawki, czyli najlepsze prezenty dla dziecka
Kotlety jajeczne