Batoniki musli bez pieczenia

Szybkie domowe batoniki musli bez pieczenia! Zobacz jak można zrobić batoniki musli w domu! Przygotuj batoniki musli z masłem orzechowym i miodem!

Batoniki musli bez pieczenia

Chyba każdy z nas przynajmniej raz jadł batoniki musli. To batony, które w różnych wersjach pojawiają się w sklepach. Moje dzieci bardzo je lubią, a ja zdecydowanie wolę wybrać taki batonik musli zamiast innego batona. Nie każdy batonik musli ma jednak dobry i wartościowy skład. O ile podstawowym składnikiem w większości z nich są płatki owsiane to inne dodatki bywają różne, dlatego lubię takie batoniki przygotowywać sama w domu. Takie domowe batoniki musli można przygotowywać na wiele sposób. Do przygotowania batoników można przygotować nasze ulubione składniki, a w ich składzie nie będzie cukru i innych zbędnych dodatków. Pokazywałam mam już przepis na batoniki musli z bananem pieczone w piekarniku. Dzisiaj mam dla Was przepis na batoniki musli bez pieczenia.

Jak zrobić batoniki musli bez pieczenia?

Bazą do przygotowania batoników musli są płatki owsiane, które są źródłem cennego błonnika. Do płatków owsianych dodajemy różne dodatki. Ja tym razem postawiłam na: nasiona chia, słonecznik, siemię lniane i sezam. Suche płatki nie połączą się same z suchymi nasionami, więc musimy dodać do batoników jakiś tłuszcz. Doskonale sprawdzi się do tego masło orzechowe, które również jest bogate w błonnik, ale też jest dobrym tłuszczem, który korzystnie wpływa na nasz metabolizm. Masło orzechowe dodatkowo da naszym batonikom fajny smak. Do masła orzechowego dodałam jeszcze miodu, który nieco osłodzi batoniki, ale również ma działanie przeciwzapalne. Właśnie chyba za to najbardziej lubię batoniki musli, bo można w nich przemycić różne zdrowe rzeczy dla dzieci. Batoniki musli świetnie sprawdzają się do szkolnego lunchboxa czy na wycieczkę.

Do przygotowania batoników musli wykorzystuję silikonowe foremki, ale również możecie je przygotować wykorzystując pojemnik na żywność czy keksówkę. Batoniki nie wymagają pieczenia, ale masa musi spędzić kilka godzin w lodówce żeby się związać. Najlepiej przygotować je wieczorem i na noc wsadzić do lodówki.

Co można dodać do batoników musli?

Do płatków owsianych można dodać praktycznie wszystko. Możecie wybrać te składniki, które lubicie. Pamiętajcie tylko żeby zachować proporcje:

  • pestki dyni,
  • słonecznik,
  • chia,
  • jagody goi,
  • rodzynki,
  • sezam,
  • kokos,
  • orzechy (laskowe, ziemne, włoskie, nerkowca),
  • migdały,
  • żurawinę,
  • daktyle,
  • amarantus ekspandowany.

Batoniki musli bez pieczenia – przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut + 2 godziny chłodzenia
Poziom trudności: łatwy

Składniki na batoniki musli bez pieczenia:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki chia,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki miodu (płynnego).

Jak zrobić batoniki musli bez pieczenia?

  1. Płatki owsiane wsypuję do miski i dodaję różne nasiona: słonecznik chia, siemię lniane, sezam i orzechy. Możecie dać dowolne nasiona. Te, które lubicie najbardziej. Pamiętajcie tylko żeby zachować proporcje.
  2. Do płatków z nasionami dodaję masło orzechowe i miód. Miód powinien mieć płynną konsystencję. Jeśli macie skrystalizowany miód to możecie go delikatnie podgrzać, aby uzyskał płynną konsystencję. Miód żeby nie utracił swoich właściwości można podgrzać do max 40 stopni.
  3. Całą dobrze wymieszaną masę przekładam do foremek na batoniki i mocno ugniatam. Odkładam na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  4. Jeśli nie macie foremek do robienia batoników. Możecie wykorzystać keksówkę lub prostokątny pojemnik na żywność. Pojemnik lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż całą masę mocno dociskając. Pojemnik włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Następnie wyciągnij i potnij masę na batoniki.

Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z garneczki.pl

Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤

Miłego dnia!

Klaudia

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak komentarzy

Poprzedni
Wszyscy jesteśmy geniuszami 2 – książka z moim patronatem
Batoniki musli bez pieczenia