Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z nutką cynamonu. Kruche ciasto, delikatny budyń przełamany rabarbarem tego musicie spróbować!
Sezon rabarbarowy w pełni. To idealny czas żeby podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na ciasto z rabarbarem. Nie jest to tradycyjny kruchy placek z rabarbarem. To wyjątkowe kruche ciasto z orzechami i słodkim budyniem, który idealnie przełamuje lekko kwaśny smak rabarbaru. To zdecydowanie moje ulubione ciasto z rabarbarem.
Jeśli lubisz kruche ciasta i rabarbar ten przepis jest dla Ciebie! 🙂 Cudownie kruche ciasto połączone z budyniem i rabarbarem to ciasto, które koniecznie musicie upiec w sezonie rabarbarowym!
Czas pieczenia: ciasto: 15 minut + 35 minut
Temperatura pieczenia: 1800 C
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 200 g masła,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 50 g cukru,
- 50 g cukru waniliowego,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g mąki pszennej.
Składniki na nadzienie z rabarbaru:
- ok. 750 g rabarbaru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Jak przygotować ciasto z rabarbarem?
Przygotowanie masy budyniowej:
- Do wysokiego pojemnika wlewam 100 ml mleka, dodaję cukry, żółtka i mąki. Mieszkam do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć do tego miksera tak, aby nie było grudek). Resztę mleka wlewam do garnka i gotuję.
- Do gotującego się mleka wlewam mleko z dodatkami i energicznie mieszam trzepaczką do momentu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odkładam do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
- Zagniatam wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy delikatnie się kruszącej. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki połowę ciasta wykładam na blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekam ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800 C. Piekę ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odkładam do ostygnięcia.
Przygotowanie rabarbaru:
- Rabarbar myję, obieram i kroję w 1 cm paski.
- Pokrojone kawałki wrzucam do miski. Dodaję mąkę, cynamon i cukier. Mieszam.
Pieczenie ciasta:
- Na podpieczony spód wykładam rabarbar (spód może być jeszcze ciepły).
- Na rabarbar wylewam masę budyniową.
- Wyjmuję z lodówki drugą połowę ciasta i kruszę ją na masę budyniową.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800 C i piekę ok 35 minut z termoobiegiem.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Paulina Garnicka
30 maja 2018Wygląda przepięknie! Ja ostatnio też zrobiłam ciasto z rabarbarem, ale w nieco odmiennej, fit formie i też wyszło przepyszne 🙂
Klaudia
30 maja 2018No to zdecydowanie nie jest wersja fit, ale jest na prawdę warte każdej kalorii! 🙂
Piotr Kaczmarczyk
4 czerwca 2018Ostatnio robiłem zwykłe ciasto z rabarbarem, ale wyszło za suche, więc koniecznie sprawdzę ten przepis.
Karolina
12 czerwca 2018Nie pojawił się u Ciebie zakalec od tak mokrych składników? Ciasto wygląda pysznie!
Klaudia
12 czerwca 2018Nie. Piekłam je kilka razy i nigdy nie wyszedł z zakalcem 🙂