Ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z nutką cynamonu. Kruche ciasto, delikatny budyń przełamany rabarbarem tego musicie spróbować!

Sezon rabarbarowy w pełni. To idealny czas żeby podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na ciasto z rabarbarem. Nie jest to tradycyjny kruchy placek z rabarbarem. To wyjątkowe kruche ciasto z orzechami i słodkim budyniem, który idealnie przełamuje lekko kwaśny smak rabarbaru. To zdecydowanie moje ulubione ciasto z rabarbarem.

Jeśli lubisz kruche ciasta i rabarbar ten przepis jest dla Ciebie! 🙂 Cudownie kruche ciasto połączone z budyniem i rabarbarem to ciasto, które koniecznie musicie upiec w sezonie rabarbarowym!



Czas przygotowania: ok. 30 minut chłodzenia + pieczenie
Czas pieczenia: ciasto: 15 minut + 35 minut
Temperatura pieczenia: 1800 C

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 200 g masła,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g cukru waniliowego,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 40 g mąki pszennej.

Składniki na nadzienie z rabarbaru:

  • ok. 750 g rabarbaru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Jak przygotować ciasto z rabarbarem?

Przygotowanie masy budyniowej:

  1. Do wysokiego pojemnika wlewam 100 ml mleka, dodaję cukry, żółtka i mąki. Mieszkam do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć do tego miksera tak, aby nie było grudek). Resztę mleka wlewam do garnka i gotuję.
  2. Do gotującego się mleka wlewam mleko z dodatkami i energicznie mieszam trzepaczką do momentu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odkładam do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta:

  1. Zagniatam wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy delikatnie się kruszącej. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Po wyjęciu z lodówki połowę ciasta wykładam na blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekam ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800 C. Piekę ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odkładam do ostygnięcia.

Przygotowanie rabarbaru:

  1. Rabarbar myję, obieram i kroję w 1 cm paski.
  2. Pokrojone kawałki wrzucam do miski. Dodaję mąkę, cynamon i cukier. Mieszam.

Pieczenie ciasta:

  1. Na podpieczony spód wykładam rabarbar (spód może być jeszcze ciepły).
  2. Na rabarbar wylewam masę budyniową.
  3. Wyjmuję z lodówki drugą połowę ciasta i kruszę ją na masę budyniową.
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800 C i piekę ok 35 minut z termoobiegiem.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama dwójki chłopców: szalonego 4 latka i uroczego niemowlaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

5 komentarzy

  1. Paulina Garnicka napisał(a):

    Wygląda przepięknie! Ja ostatnio też zrobiłam ciasto z rabarbarem, ale w nieco odmiennej, fit formie i też wyszło przepyszne 🙂

  2. Piotr Kaczmarczyk napisał(a):

    Ostatnio robiłem zwykłe ciasto z rabarbarem, ale wyszło za suche, więc koniecznie sprawdzę ten przepis.

  3. Karolina napisał(a):

    Nie pojawił się u Ciebie zakalec od tak mokrych składników? Ciasto wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu