Aromatyczny krem z dyni, czyli zupa z dyni w pikantnym wydaniu. Mocno przyprawiona i wyrazista w smaku!
Kiedy idziesz po dziecko do przedszkola i czujesz pod nogami coraz więcej szumiących liści to znak, że przyszła już jesień. Dla mnie trochę zaskakująco szybko. Chyba nie zdążyłam się nacieszyć latem, a tu już przyszły do nas coraz to krótsze i chłodniejsze dni.
Jesień ma też dużo plusów. Jest idealnym czasem na gotowanie. W sklepach pojawiają się dorodne warzywa i soczyste jabłka. Nie sposób zauważył również jesiennej królowej dyni. Jak co roku o tej porze przyjeżdżają do nas dynie ze wsi, a ja rozkminiam co by z nimi zrobić. Dziś mam dla Ciebie nasz dyniowy numer 1. Przepis na pikantną zupę z dyni. Kremową i aromatyczną.
Zupa z dyni:
- 0,5 kg dyni,
- 1 średniej wielkości ziemniak,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- gałka muszkatołowa,
- świeży imbir,
- ostra papryczka,
- sól morska.
Jak przygotować zupę z dyni?
- Dynię obieram, wyciągam pestki i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby przykryła dynię. Dodaję obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i 1 cm obranego świeżego imbiru. Gotuję ok. 10-15 minut, aż dynia będzie miękka.
- Miękką dynię miksuję na gładki krem. Dodaje przyprawy: 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumę, odrobinę gałki muszkatołowej, odrobinę ostrej papryczki i odrobinę soli do smaku.
- Podaję ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Dodaj komentarz