Płatki jaglane z malinami i daktylami to pyszny przepis na śniadanie dla niemowlaka i maluszka.
Kasza jaglana pojawia się u nas praktycznie od początku rozszerzania diety mojego synka. Jest ona na tyle uniwersalna, że pasuje do wielu dań. Jest też również przede wszystkim zdrowa – zawiera w sobie dużo witamin z grupy B, a także jest źródłem wapnia, żelaza, fosforu czy potasu.
Ostatnio w naszej kuchni pojawiły się również płatki jaglane, które są dobrą bazą do przygotowania śniadania dla naszego synka. Zwłaszcza wtedy, kiedy na gotowanie typowej jaglanki nie ma czasu.
Do płatków jaglanych dodałam maliny i daktyle. Maliny możesz zastąpić tak na prawdę dowolnymi owocami, które lubi Twoje dziecko. Daktyle dodają płatkom jaglanym nieco słodkości.
Składniki:
- ok. 200 ml wody,
- 3 łyżki płatków jaglanych,
- maliny,
- 3 daktyle.
Przepis na płatki jaglane z malinami i daktylami:
- Do gotującej się wody dodaję pokrojone w drobną kostkę daktyle i 3 łyżki płatków jaglanych. Gotuję na wolnym ogniu ok. 2-3 minuty.
- Następnie dodaję maliny. Gotuję jeszcze chwilkę i gotowe!
Smacznego!
Klaudia
Daria
8 stycznia 2016A czym można zastąpić maliny?
Tolka
9 stycznia 2016Gdzie można kupić takie płatki jaglane, bo chyba nigdzie ich nie widziałam. A w sumie można by je wykorzystywać nawet do jogurtu
Klaudia
10 stycznia 2016Płatki jaglane kupisz w wielu supermarketach. Są też dostępne w Lidlu.