Mini pizza z chorizo i cheddarem, czyli domowy przepis na pizzę. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. I bardzo wyraziste w smaku!
Nasz dom to trochę taka domowa pizzeria. Pieczenie pizzy podobno całkiem nieźle mi wychodzi. Lubię piec w domu pizzę. Smakuje doskonale i przede wszystkim sami wybieramy wszystkie składniki, które się na niej znajdą. Sekret dobrej pizzy tkwi przede wszystkim w cieście na pizzę. Poniżej zdradzę Wam mój sprawdzony przepis, z którego pizza wychodzi najlepsza. Teraz mam w domu małego pizzowego pomocnika, który uwielbia zagniatać ze mną ciasto, dlatego przygotowujemy ją w różnych formach. Dziś pomysł na mini pizze.
Nasze mini pizze zostały przygotowane z chorizo i serem cheddar, ale oczywiście możecie dodać do nich swoje ulubione składniki. Dużą zaletą mini pizzy jest to, że każda może smakować inaczej. Możemy przygotować dla każdego osobną pizzę z ulubionymi składnikami. Ja dla synka przygotowuję zawsze pizzę z jego ulubioną kukurydzą, odrobiną sera i szynką. Do mini pizzy przygotowuję również sos czosnkowy zrobiony na bazie jogurtu (jogurt naturalny, 1 ząbek czosnku, odrobina pieprzu).
Mini pizza smakuje również dobrze następnego dnia, ale niezwykle rzadko się u nas zdarza żeby przetrwała całą noc i nie została potajemnie przez kogoś zjedzona w nocy!
Liczba porcji: 6 mini pizz
Temperatura pieczenia: 2000 C z termoobiegiem
Składniki na mini pizza z chorizo:
Dodatki:
- kawałek kiełbasy Chorizo,
- 100 g sera cheddar,
- 50 g sera gouda,
- ketchup.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
- 1 szklanka letniej wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 20 g świeżych drożdży lub 10g suchych,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Jak przygotować mini pizza z chorizo?
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do miski wsypuję mąkę, odrobinę soli, oliwę. Do szklanki wlewam ciepłą wodę. Połowę wody dodaję do mąki. Do wody, która została w szklance dodaję drożdże i cukier. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą się w wodzie i wlewam je do miski. Mieszam ciasto łyżką i później je wyrabiam kilka minut, tak aby było miękkie i elastyczne. Ciasto musi być dobrze wyrobione, wtedy wyjdzie przepyszne. Dzielę je na 6 części i z każdej formuje kulkę. Na ręce wlewam odrobinę oliwy i obsmarowuję kulkę ciasta. Następnie wkładam do miski i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia. Biorę wyrośnięte kawałki ciasta. Każdą kulkę spłaszczam i układam na blachę. Ciasto smaruję odrobiną ketchupu. Posypuję startymi serami. Na wierzch kładę cienkie plastry Chorizo. Posypuję odrobiną ziół prowansalskich.
- Mini pizza wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000 C. Piekę je z termoobiegiem ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia otwieram piekarnik, aby pozbyć się z niego nadmiaru pary. Podaję z sosem czosnkowym. Smacznego!
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!
Smacznego!
Klaudia