Risotto ze szpinakiem to pyszny pomysł na ryż nie tylko dla szpinakożerców. To ulubione risotto całej naszej rodziny!
Podobno ludzi dzieli się na tych, którzy kochają szpinak i tych, którzy go nie cierpią. Nasza rodzina należy zdecydowanie do szpinakożerców. Lubimy szpinak chyba pod każdą postacią. Często pojawia się on u nas w domu.
Dziś polecam Wam przepis na szybkie risotto ze szpinakiem. To pomysł na szybki obiad. Najlepiej smakuje ze świeżym szpinakiem i ryżem arborio (ryżem do risotto). Nie może zabraknąć w nim czosnku i gałki muszkatołowej. To ulubione danie z ryżem mojego synka, a przy okazji fajny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny.
Liczba porcji: dla 2-3 osób
Składniki risotto ze szpinakiem:
- 250 gram świeżego szpinaku,
- 100 g ryżu arborio,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek cebula,
- masło,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak przygotować risotto ze szpinakiem?
- W rondelku roztapiam łyżkę masła. Dodaję pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmażam minutę. Następnie dodaję umyty i pokrojony w kawałki szpinak (jeśli korzystacie ze szpinaku baby nie trzeba go kroić). Dodaję 2 szczypty gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Duszę minutę.
- Dodaję ryż i mieszam. Zalewam 1 szklanką wody i gotuję ok 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Podaję z kurczakiem lub łososiem. Smacznego!

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!
Smacznego!
Klaudia