Szybkie biszkopciki z warzywami

Biszkopciki z warzywami, czyli przepis na pyszną przekąskę dla maluszka. Idealną do ręki. Bez cukru, soli za to z porcją warzyw!

Mój niemowlak bardzo polubił BLW. Dużo chętniej smakują mu potrawy, które je samodzielnie lub dostaję do rączki. Szukając pomysłów na przekąski dla niemowlaka trafiłam na Ala’Antkowe BLW i przepis na warzywne biszkopciki. Filip bardzo je polubił! Biszkopciki z warzywami są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie dobre następnego dnia. Są bardzo lekkie i puszyste.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 450,
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 marchewki,
  • mały kawałek dyni,
  • koperek.

Przepis na biszkopciki z warzywami:

  1. Warzywa trę na tarce o małych oczkach. Nie może ich być za dużo, aby biszkopciki były lekkie i puszyste.
  2. Białka oddzielam od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąki, amarantus i oliwę – miksuję jeszcze chwilę.
  3. Dodaję warzywa i mieszam delikatnie łyżką.
  4. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię i piekę z dwóch stron do zarumienienia.
  5. Z upieczonego ciasta wykrawam kształty za pomocą foremki do ciasteczek!

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Kamila
    20 października 2015

    Ale świetny przepis i taki banalny w wykonaniu. Chyba nawet ja dam radę je upiec 😀 Dzisiaj koniecznie wypróbuję!

    • Klaudia
      20 października 2015

      Czekam na opinię! Są na prawdę proste do zrobienia. Każdy da radę! 🙂

      • Kamila
        20 października 2015

        Zrobiłam dla mojej córki i wszamała 2 😀 Fajny pomysł z tymi biszkoptami z warzywami. Szybkie i bardzo puszyste!

  • pieczesie
    20 października 2015

    prezentuje się świetnie! chyba zrobię małe wozy strażackie do jutrzejszej śniadaniówki ;D dzięki za pomysł 🙂

    • Klaudia
      20 października 2015

      Polecam! Są na prawdę bardzo dobre i przetestowane na dzieciach! 😉

  • pastelovenitki
    20 października 2015

    Szkoda, że nie mogę zrobić warzywnych biszkopcików wg Twojego przepisu dla mojego Krzysia… Bidulka ma uczulenie na jaja.
    Ale spróbuję zrobić dla siebie. Wyglądają tak apetycznie, że nawet ból migdałków mi nie przeszkodzi.

    • Klaudia
      20 października 2015

      Oj szkoda! Postaram się wymyślić coś równie fajnego i szybkiego do wykonania bez jajek.

  • ladymamma.pl
    20 października 2015

    Super! Na pewno spróbujemy! Przepis wydaje się być nie skomplikowany – coś dla mnie;p Moje zdolności kulinarne kuleją!;)

    • Klaudia
      20 października 2015

      Koniecznie wypróbuj. Nawet kulejące zdolności kulinarne dają z tym przepisem radę! 😉

Poprzedni
DIY: Pudełko z filcu na zabawki
Szybkie biszkopciki z warzywami