Jak zrobić aromatyczną i rozgrzewającą zimową herbatę? Poznaj przepis na pyszną zimową herbatę idealną na długie wieczory z książką i pod kocem!
Najlepsza zimowa herbata
Jestem typem kawosza. Od kawy zaczynam dzień. Herbata mogłaby dla mnie nie istnieć przez większą część roku, ale przychodzi taki czas, kiedy doceniam ją bardziej niż zwykle. Zimne i długie wieczory sprawiają, że herbata smakuje inaczej i dużo lepiej. Ba! Nie tylko smakuje, ale przede wszystkim rozgrzewa. Doskonale sprawdza się po jeżdżeniu na nartach czy zimowym wypadzie na sanki z dziećmi. Zimowa herbata, ciepły kocyk, zapalona świeczka to takie hygge w domowym zaciszu. Idealnie sprawdza się na wieczór z książką, ale też zawsze wtedy, kiedy jest nam zimno, a takim zmarzluchom jak jak zimom często towarzyszy takie uczucie.
Na zimowe spacery często zabieramy ze sobą termos z gorącą herbatą. Dzieci zazwyczaj wybierają swoją ulubioną owocową – malinę lub jabłko, mąż pije najczęściej herbatę białą i zieloną, a ja ja robię dla siebie rozgrzewający kombo mix, czyli zimową herbatę z różnymi rozgrzewającymi dodatkami.
Jak zrobić zimową herbatę?
Bazą do przygotowania zimowej herbaty jest dla mnie zwykła klasyczna czarna herbata. Zaparzam ją gorącą wodą z czajnika. Następnie dodaję do niej swoje ulubione dodatki. Te dodatki zwykle zależą od mojego nastroju i tego co w danej chwili mam w domu pod ręką. Do zimowej herbaty można wykorzystać przeróżne składniki. Jeśli wybierzesz te z niezwykłym aromatem to będziesz się delektować nie tylko wspaniałym smakiem, ale również zapachem w całym domu.
Co można dodać do zimowej herbaty?
Do zimowej herbaty możecie dodać wszystko co jest aromatyczne i pachnące. Doskonale sprawdzą się cytrusy takie jak pomarańcza, grejpfrut, czy cytryna. Wyjątkowego aromatu dodają imbir, goździki, cynamon, rozmaryn. Herbatę można dosłodzić naturalnym miodem. Wyjątkowego smaku dodają jej również maliny, jabłko czy aronia.
Zimowa herbata – przepis
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Poziom trudności: łatwy i szybki
Składniki na zimową herbatę:
- kubek gorącej zaparzonej czarnej herbaty,
- 2 plastry obranego imbiru,
- plasterek cytryny,
- plasterek pomarańczy,
- maliny,
- opcjonalnie: łyżka miodu lub cukru.
Jak zrobić zimową herbatę?
- Czarną herbatę zaparzam w kubku,
- Dodaję 2 plastry obranego imbiru, plasterek cytryny i pomarańczy (pamiętajcie, że cytrusy trzeba wcześniej sparzyć),
- Na koniec dodaję maliny i łyżkę miodu.
Smacznego!
—
Artykuł powstał we współpracy z garneczki.pl
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤
Miłego dnia!
Klaudia
Dodaj komentarz