Przepis na szybkie placki jogurtowe, które pokochacie! Przygotujecie je bez użycia miksera. Są lekkie i puszyste, smażone bez tłuszczu. Można je przygotować w kilka minut!
Szybkie placki jogurtowe
Są takie dni, kiedy szybkie przepisy doceniam jeszcze bardziej niż zwykle. To takie dni jak ten, w których wrzesień zaskoczył nas szybko chorobą i zamiast szumnej adaptacji w przedszkolu i szalonych dni w szkole mam dwójkę chorych dzieci na pokładzie. Jakby tego było mało mnie również dodały te mało przyjemne przedszkolne przyjemności. W przeciwieństwie do moich dzieci moje pokłady energii spadły do 0, a ich wzrosły do 200%, bo moje dzieci chorując nie potrzebują snu i odpoczynku. Moje dzieci dopada wtedy nadmiar energii, którą w czasie choroby zdecydowanie trudniej jest wykorzystać, a ja sama będąc chora czasami nie nadarzam za ich kolejnymi zachciankami.
Dziś mam dla Was przepis na szybkie placki jogurtowe. Placki, które nie tylko szybko się robi, ale również są przepyszne, miękkie i puszyste. Ich smak podkreśla cukier waniliowy. Możecie je zrobić na różne sposoby. Placki można upiec bez żadnych dodatków i podać je z owocami i dżemem. Można też dodać do ciasta ulubione owoce. Dobrze sprawdzą się pokrojone w plastry banany, maliny czy jagody. W każdej z tych dwóch wersji placuszki smakują rewelacyjnie!
Bardzo lubię robić te jogurtowe placuszki, bo do ich wykonania nie potrzebujecie nawet miksera, a to ogromna zaleta. Można zrobić je szybko, ale też wszędzie. Wszystkie składniki w tym przepisie wystarczy wymieszać łyżką. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego składniki łatwo się łączą, a masa jest gęsta i gładka.
Smażę je bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni Ambition (rozsmarowuję tylko przed pieczeniem silikonowym pędzelkiem 1-2 krople oleju), dzięki temu nie są tłuste, ale są niezwykle puszyste i lekkie.
Przygotowuję te placki na śniadanie, obiad, ale także jako przekąskę. Sprawdzają się super, gdy dzieci nagle chcą coś zjeść, a w lodówce świeci pustkami. Składniki do ich przygotowania znajdziecie w każdej lodówce, bo nie ma tu nic trudno dostępnego.
Pomysł na szybki obiad dla dzieci
Jeśli Wasze dzieci lubią placki to zdecydowanie spróbujcie te wyjątkowe placuszki jogurtowe. To jedne z moich ulubionych placuszków. Filip twierdzi nawet, że najlepsze. Są bardzo delikatne i puszyste. Doskonale smakują oprószone cukrem pudrem, ale także z dodatkiem owoców czy dżemu. Koniecznie zapamiętajcie ten przepis, bo może Was uratować, kiedy po raz kolejny usłyszycie od swoich dzieci: Mamo coś do jedzenia!
Te jogurtowe placuszki smakują dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło, dlatego dobrze sprawdzą się również jako przekąska do lunchboxa do szkoły czy na rodzinną wycieczkę.
Szybkie placki jogurtowe – przepis
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatwy i szybki
Składniki na placki jogurtowe:
- 140 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 90 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak zrobić szybkie placuszki jogurtowe?
- W misce mieszam jogurt naturalny z jajkiem. Dodaję cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszam do momentu uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Rozgrzewam patelnię. Ja do smażenia placuszków wykorzystuję nieprzywierającą patelnię (mam taką), dzięki której mogę je smażyć bez tłuszczu. Nakładam po 1 łyżce na 1 placuszek i smażę na średnim ogniu przez około 2 minuty. Następnie przewracam na drugą stronę i również smażę do uzyskania złotego koloru.
- Podaję posypane cukrem pudrem, z domową konfiturą i ulubionymi owocami.
Smacznego! Koniecznie napiszcie jakie są Wasze ulubione przepisy na placuszki?
—
Artykuł powstał we współpracy z garneczki.pl
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤
Miłego dnia!
Klaudia
Julunga
4 października 2021Wygląda pysznie!
Klaudia
5 października 2021Dzięki!