Najlepsze ciasto na pizzę

Dziś mam dla Was przepis na najlepsze ciasto na pizzę. Ciasto na pizzę, dzięki któremu przygotujesz w domu pyszną domową pizzę lepszą niż w pizzerii.

Najlepsze ciasto na pizzę

Mamy takie dania bez których nie wyobrażamy sobie tygodnia. Te nasze rodzinne rytuały kulinarne weszły nam tak w krew, że prędzej czy później któryś z domowników zapyta się, kiedy znowu będzie pizza, naleśniki czy sushi. Te trzy dania choć zupełnie różne łączy jedno: często pojawiają się u nas na stole. Często jednak w zupełnie innym wydaniu, bo to takie potrawy, które można przygotowywać na różne sposoby i w każdym smakują wyśmienicie.

Ja jestem fanką wyłącznie dwóch: pizzy i naleśników. Pizzę w naszym domu przygotowuję ja i podobno wychodzi mi to wyśmienicie. Nauczyłam się robić dobrą pizzę i odkryłam, ze jest to banalnie proste. Domowa pizza ma jedną swoją ogromną zaletę można przygotować ja tak jak każdy z nas lubi. Nawet jeśli to oznacza, że każda ćwiartka pizzy będzie mieć zupełnie inny smak i składniki. I tak to właśnie u nas wygląda, ale dzięki temu dzieci ne wydłubują z pizzy pieczarek, których nie lubią, bo na swoich kawałkach ich nie mają.

Drugim daniem są naleśniki w naszym domu zwykle przygotowuje je mój mąż. To zdecydowanie jedno z ulubionych dań moich dzieci i awaryjny pomysł na obiad czy przekąskę, kiedy dzieci nie mają na nic innego ochoty.

Trzecim daniem jest sushi. Przyznam się Wam szczerze, że nie lubię sushi, ale bardzo lubię je robić dla moich chłopaków, którzy mogą je jeść w każdej ilości i przyrządzone na różne sposoby, ale wróćmy do pizzy, bo to ona będzie dzisiaj gwiazdą tego wpisu, a raczej ciasto, bo sekretem dobrej pizzy jest dobre ciasto.

Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę?

Ciasto na pizzę można zrobić na różne sposoby. Niektóre ciasta dojrzewają cały dzień, do przygotowania innych trzeba robić rozczyn, a ja… Wiecie, że lubię szybkie przepisy. Doceniłam je wtedy, gdy nasza osoba z dwu osobowej zamieniła się w czteroosobową. Mój przepis na pizzę nie jest długi i pracochłonny. Robi się go bardzo szybko. Ciasto nie musi odpoczywać. Nie musisz robić w nim rozczynu. Wystarczy, ze wymieszasz wszystkie składniki, odstawisz je w ciepłe miejsce (np. przy lodówce czy kaloryferze) i poczekasz, aż wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość). Sekretem dobrego ciasta na pizzę jest jego odpowiednie wyrobienie. Ciasto początkowo może się kleić do rąk. Dużo osób podsypuje je, wtedy mocno mąką. Należy tego unikać i starać się wyrobić ciasto z jak najmniejszym dodatkiem dodatkowej mąki. Ja poszłam trochę na łatwiznę, która mocno ułatwiła mi życie. Wyrabiam ciasto w robocie planetarnym. Dzięki niemu odkryłam nową jakoś ciasto drożdżowych. Nigdy nie udało mi się tak dobrze wyrobić ciasta ręcznie.

Nasza ulubiona pizza

Nasza pizza za każdym razem wygląda inaczej. Czasami przygotowuję dwie okrągłe pizze, czasami żeby było szybciej jedną prostokątną na całą szerokość blachy. Nie zależnie od tego czy jest to koło czy prostokąt to zawsze nasza pizza dzieli się na cztery strefy i każdy z członków mojej rodziny znajdzie w niej swoje ulubione dodatki. Gdy pieczecie pizze w domu warto kupić duży okrągły talerz na pizzę i specjalny nóż do pizzy, który zdecydowanie ułatwia jej krojenie.

Najlepsze ciasto na pizzę – przepis

Czas przygotowania: ok. 40 minut (wraz z wyrastaniem ciasta) + 10-12 minut pieczenia
Temperatura pieczenia: 2000 C z termoobiegiem
Poziom trudności: łatwy i szybki

Składniki na najlepsze ciasto na pizzę:

Składniki na 2 duże okrągłe pizze lub 1 na dużej blasze 60×40 cm

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Jak zrobić najlepsze ciasto na pizzę?

  1. Do miski wsypuję mąkę, odrobinę soli, olej. Do szklanki wlewam ciepłą wodę. Połowę wody dodaję do mąki. Do wody, która została w szklance dodaję drożdże i cukier. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą się w wodzie i wlewam je do głównej miski.
  2. Mieszam ciasto początkowo łyżką, a później wyrabiam je do momentu, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Najczęściej wykorzystuję do tego robot planetarny. W zależności od tego czy robię 2 okrągłe pizze czy jedną prostokątną, dzielę ciasto na 2 części lub zostawiam w całości. Na rękę wlewam odrobinę oleju i smaruję nim kulki ciasta. Odkładam do miski, przykrywam i czekam, aż wyrośnie. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto wylepiam na blaszce posmarowanej olejem (dzięki temu nie przywrze). Smaruję, sosem pomidorowym, ketchupem lub jogurtem naturalnym z czosnkiem. Dodaję swoje ulubione składniki np. pieczarki, szynkę, oliwki. Posypuję startym serem. Na ser daję salami i cebulę.
  4. Pizzę piekę 8-10 minut w temperaturze 2000 C z termoobiegiem. W połowie pieczenia otwieram piekarnik, aby odparował z niego nadmiar pary wodnej.

Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z garneczki.pl

Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤

Miłego dnia!

Klaudia

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Ania
    17 marca 2022

    Super przepis, jest tylko małe ale nie pisze w składnikach ile drożdży i jakie;-)

    • Ania
      17 marca 2022

      widzę że poprawka jest ekspresowa;-)

      • Klaudia
        18 marca 2022

        Nie wprowadzałam żadnych poprawek. Ilość drożdży i rodzaj były podane w składnikach.

  • Barbara
    17 marca 2022

    Drożdże muszą chwilę pracować ale widzę ze ty masz inna metodę. Zawsze mnie uczono aby olej dodawać na końcu ostatnio przepisy chyba są tylko po robot planetarny technika idzie do przodu;-)

    • Klaudia
      18 marca 2022

      Nie zawsze drożdże muszą wcześniej pracować. W tym przepisie rozczyn jest niepotrzebny. Ciasto bardzo dobrze rośnie. Kiedyś dodawała tłuszcze do ciasta drożdżowego na samym końcu. Nie widzę jednak żadnej różnicy w tym jeśli zostanie on dodany od razu. Robot planetarny to żadna dodatkowa nowoczesna technika. Po prostu wyrabia za mnie ciasto. Na przepis nie ma on wpływu. Kiedyś też robiłam te ciasto ręcznie. Jednak nie jestem w stanie go tak dobrze wyrobić w rękach jak robotem 🙂

Poprzedni
Ciało człowieka – najlepsze książki i zabawki dla dzieci
Najlepsze ciasto na pizzę