Zupka warzywna z pomidorem i indykiem

Zupka warzywna z pomidorem i indykiem

Zupka warzywna z pomidorem, marchewką, pietruszką i indykiem, czyli przepis na ulubioną zupkę mojego niemowlaka!

Filip bardzo lubi pomidory w każdej postaci. Latem zajadał się pomidorami prosto ze wsi. Teraz jest wielkim fanem wszystkich zupek z dodatkiem pomidorów. Dziś przepis na zupkę warzywną z pomidorami, którą mój synek bardzo lubi. Dla większego dziecka zupkę wystarczy lekko zblendować, aby były w niej wyczuwalne kawałki warzyw. Dla mniejszego można zrobić konsystencję bardziej kremową.



Składniki:

  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 korzenia pietruszki,
  • 1 łyżka koperku,
  • 30 g filetu z indyka,
  • 1/2 łyżeczki masła.

Przepis na zupkę warzywną z pomidorem i indykiem:

  1. Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki. Kroję i wrzucam do garnka.
  2. Marchewkę i pietruszkę myję, obieram ze skóry, kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję koperek i zalewam wodą (ok. 1 cm powyżej warzyw). Gotuję do miękkości ok. 8-10 minut.
  3. W osobnym garnku gotuję indyka (dla dziecka powyżej 1 roku można ugotować razem z warzywami).
  4. Warzywa (wraz z wywarem) i indyk lekko blenduję, dodaję odrobinę masła, mieszam i gotowe!
Share on FacebookPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

o Autorze

Klaudia

Mama dwójki chłopców: szalonego 3 latka i uroczego niemowlaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu