Zupka warzywna z pomidorem, marchewką, pietruszką i indykiem, czyli przepis na ulubioną zupkę mojego niemowlaka!
Filip bardzo lubi pomidory w każdej postaci. Latem zajadał się pomidorami prosto ze wsi. Teraz jest wielkim fanem wszystkich zupek z dodatkiem pomidorów. Dziś przepis na zupkę warzywną z pomidorami, którą mój synek bardzo lubi. Dla większego dziecka zupkę wystarczy lekko zblendować, aby były w niej wyczuwalne kawałki warzyw. Dla mniejszego można zrobić konsystencję bardziej kremową.
Składniki:
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 1 marchewka,
- 1/2 korzenia pietruszki,
- 1 łyżka koperku,
- 30 g filetu z indyka,
- 1/2 łyżeczki masła.
Przepis na zupkę warzywną z pomidorem i indykiem:
- Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki. Kroję i wrzucam do garnka.
- Marchewkę i pietruszkę myję, obieram ze skóry, kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję koperek i zalewam wodą (ok. 1 cm powyżej warzyw). Gotuję do miękkości ok. 8-10 minut.
- W osobnym garnku gotuję indyka (dla dziecka powyżej 1 roku można ugotować razem z warzywami).
- Warzywa (wraz z wywarem) i indyk lekko blenduję, dodaję odrobinę masła, mieszam i gotowe!
Dodaj komentarz