Jak zrobić domowy kisiel?

Jak zrobić domowy kisiel, gdy dziecko ma ochotę na kisiel taki jak w przedszkolu? Nawet nie wiesz jak szybko i prosto można zrobić domowy kisiel, a domowy kisiel to świetny pomysł na dziecięcy podwieczorek!

Domowy kisiel, czyli szybki podwieczorek

Przyznam Wam się szczerze, że jako dziecko nie przepadałam za kisielem. Był dla mnie takim koszmarkiem z czasów przedszkola i kolonii. Z czasem go polubiłam. I teraz uważam, ze to całkiem niezły pomysł na szybki deser, bo domowy kisiel można zrobić bardzo prosto i szybko, a przede wszystkim nie ma w nim żadnej chemii i zbędnych dodatków, bo do jego wykonania wystarczy to co zawsze masz w domu. Można go zrobić szybko. Sprawdza się zwłaszcza, wtedy, gdy dzieci mają ochotę na coś słodkiego, a w domu panują pustki. Na taki moment idealne są również szybkie muffinki z maślanki, które moje dzieci uwielbiają.

Domowy kisiel jak w przedszkolu

W tym roku doczekałam się słów mojego przedszkolaka: Mamo zrobisz mi kisiel taki jak w przedszkolu? No to nie było wyjścia kisiel trzeba było zrobić. Od tego czasu robiłam go na różne sposoby i za każdym razem wychodził pyszny. Dla mnie to również kolejny pomysł na wykorzystanie moich zapasów mrożonych malin z zimy.

Domowy kisiel krok po kroku

Z torebki czy domowy?

Uważam, że taki kisiel zrobiony samodzielnie zdecydowanie jest lepszy, bo nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Ma w sobie owoce i wodę. Tak na prawdę to całkiem fajny pomysł na zdrowy deser. Wykorzystując różne owoce możemy stworzyć przeróżne smaki. A domowy kisiel robi się tak szybko jak ten sklepowy prosto z torebki.

Z czego zrobić kisiel?

Można go przygotować z owoców świeżych lub mrożonych, ale także z soku. Do jego przygotowania potrzebna będzie również woda i mąka ziemniaczana. Ich proporcje mogą być zmienne w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.

Najlepszy domowy kisiel z jabłek
Jak zrobić domowy kisiel?

Składniki na domowy kisiel jabłkowy:

  • 1 jabłko,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki cukru (można pominąć lub dosłodzić np. suszonymi daktylami)

Jak zrobić domowy kisiel krok po kroku?

  1. Do garnka wlewam 2,5 szklanki wody, dodaję starte na grubej tarce jabłko oraz cukier. Całość zagotowuję i gotuję przez 2 minuty.
  2. Do pozostałej wody – 0,5 szklanki dodaję mąkę ziemniaczaną. Mieszam, aż mąka się rozpuści. Następnie wlewam powoli do gotującej się wody i mieszam kuchenną rózgą. Nakładam do miseczek i gotowe!

Moje rady:

  • Do zrobienia kisielu możesz również wybrać sok – najlepiej tłoczony lub świeżo wyciskany. Możesz wymieszać go np. pół na pół z wodą,
  • Kisiel można dosłodzić na różne sposoby. Zamiast cukru do gotującej się wody można dodać pokrojone w kostkę suszone daktyle,
  • Domowy kisiel można przygotować z owoców świeżych i mrożonych,
  • Można łączyć ze sobą różne smaki np. jabłko z malinami, gruszka z jeżynami czy truskawki z pomarańczą,
  • Do kisielu można również dodać odrobinę cytryny aby przełamać jego słodki smak.
Jak zrobić domowy kisiel?

Smacznego!

Klaudia

Dodaj komentarz

2 Comments
  • Sas
    29 czerwca, 2020

    Brzmi prosto, chyba faktycznie warto spróbować samemu zamiast kupować w sklepie 🙂

    • Klaudia
      30 czerwca, 2020

      Zdecydowanie warto. To bardzo proste i dużo smaczniejsze.

Previous
Katar u dziecka – domowe sposoby na katar
Jak zrobić domowy kisiel?