Batoniki owsiano-jaglane czyli pomysł na zdrowe batoniki zbożowe. Wystarczy banan, płatki i odrobina kokosu! Są pyszne, zdrowe i bez cukru!
Batoniki owsiano-jaglane to jeden z tych przepisów, które warto zapamiętać. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu i zdrowe. By je przygotować wystarczy kilka składników. W przeciwieństwie do sklepowych batoników zbożowych te posiadają wyłącznie zdrowe i odżywcze składniki bez zbędnej chemii, syropów glukozowo-fruktozowych i innych cukrów.
Są doskonałą przekąską dla malucha i rodziców. Można je zabrać ze sobą na plac zabaw czy wycieczkę. Mój synek bardzo je lubi. Przygotowujemy je na różne sposoby. Dzisiejszy przepis z odrobiną kokosu, słonecznika i miodu. Wypróbujcie koniecznie.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1 dojrzały banan (duży),
- 1 łyżeczka miodu (można pominąć),
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych,
- garść słonecznika łuskanego.
Przepis na batoniki owsiano-jaglane z kokosem:
- Do miski wkładam banan. Rozgniatam go na gładką masę widelcem. Dodaję 1 łyżeczkę miodu i mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaję płatki, wiórki kokosowe i słonecznik. Całość mieszam.
- Formę keksową wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę na batoniki. Biorę łyżkę i ugniatam masę tak, aby była twarda i zbita. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800 C i piekę 20 minut. Następnie studzę i kroję na mniejsze batoniki. Smacznego!
Smacznego!
Klaudia
Dodaj komentarz