Bułki maślane, czyli przepis na pyszne domowe mleczne bułeczki o maślanym smaku.
Bułeczki maślane, czyli lekkie i puszyste bułki idealne na śniadanie dla małego i dużego! Te maślane bułeczki są u nas hitem od wielu lat. Uwielbia je mój mąż. Teraz ich fanem został również mój syn. Są mięciutkie i puszyste. Doskonale smakują z miodem i mlekiem. Bułeczki są bardzo proste do upieczenia, więc nawet jeśli na co dzień nie pieczecie domowego pieczywa spokojnie sobie z nimi poradzicie.
Składniki na 12 bułek:
- 500 g mąki pszennej typ 500,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Przepis na bułki maślane:
- Do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, przesianą mąkę, wystudzone roztopione masło, sól, cukier i 1 jajko. Wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto początkowo mocno klei się do rąk – można je delikatnie podsypać mąką – tak aby dało się wyrobić. Wyrobione ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
- Z wyrośniętego ciasta formuję małe kulki. Lekko je spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, przykrywam i pozostawiam ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piekę ok. 20 minut. Studzę na kratce. Smacznego!
Daga
5 stycznia 2016Wygladaja przepysznie. Moze kiedys sie odwaze upiec buleczki!
Klaudia
5 stycznia 2016Spróbuj to nic trudnego!