Domowy kisiel malinowy słodzony daktylami, czyli szybki i pyszny przepis na deser dla malucha!
Kisiel chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Na ciepło, na zimno, bardziej lub mniej gęsty, ale zawsze pyszny i owocowy. Chciałam, żeby i moje dziecko poznało jego smak. Ze względu na skład sklepowe gotowce niestety odpadały. Postanowiłam, więc zrobić kisiel sama. A to na prawdę jest banalnie proste!
Lato to idealny czas na zrobienie domowego kisielu. Można go zrobić z praktycznie każdych owoców, a tych w letnim okresie nie brakuje. Ja tym razem wykorzystałam maliny (mogą być świeże lub mrożone). Kisiel “dosłodziłam” daktylami, ale oczywiście możesz dodać do niego cukru. Był pyszny. Cała nasza trójka się nim zajadała!
Składniki:
- 1 szklanka malin,
- 3/4 szklanki wody,
- odrobina wyciśniętej cytryny,
- 3 daktyle,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis na domowy kisiel malinowy:
- Do garnka wrzucam maliny i połowę wody. Wyciskam odrobinę cytryny. Dodaję pokrojone w kostkę daktyle i zagotowuję.
- Pozostałą część wody mieszam z mąką ziemniaczaną. Wlewam do gotujących się malin i energicznie mieszam, tak, aby nie powstały grudki. Gotowe!
Smacznego!
Klaudia
Agata Two
20 października 2016Do takich przepisów warto używać zdrowej wody – my mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją.