Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią

Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią ever

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią. To jedno z tych ciast, które znika zanim zdąży ostygnąć. To zdecydowanie najlepsze ciasto z cukinią jakie piekłam.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Lubię spędzać czas w kuchni. Choć teraz spędzam go zupełnie inaczej niż wcześniej. Kilka lat temu prowadziłam bloga kulinarnego. Później zostałam mamą i powstał leci bocian. Nie byłam wstanie łączyć dwóch blogów. I wybrałam bociana. Od czasu do czasu staram Wam się pokazywać zwłaszcza na Instagramie co gotuję, a Wy zasypujecie mnie później wiadomościami o przepisy.

Moje gotowanie od czasów kulinarnego bloga mocno się zmieniło. Kiedyś gotowałam w rytmie slow. Miałam czas na zrobienie scenerii i zdjęć. Teraz najczęściej gotuję na szybko uważając jednocześnie na Igora plączącego się między nogami. Staram się dzielić z Wami tymi najlepszymi przepisami i jak mantrę sobie powtarzam „nie zapomnij zrobić zdjęcia”, a w natłoku wszystkiego często po prostu o tym zapominam, albo zanim zdarzę je zrobić moje dania nagle znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.

Pora na coś słodkiego

Tym razem mi się udało! Choć nie było łatwo, bo przepis, który dziś dla Was mam to dziewczyny niezły sztos! Próbowałam otworzyć ciasto, które kiedyś często piekłam, a którego przepis gdzieś mi przepadł. I wyszło coś obłędnego! Zdecydowanie jest to najlepsze czekoladowe ciasto z cukinii jakie piekłam. Mokre w środku, ale jednocześnie nie mamy wrażenia, że jemy zakalec. Delikatnie chrupiące u góry i mocno czekoladowe. A w środku ukryta cukinia, której zupełnie nie czuć, a jednak jest. Ciasto z cukinią jest delikatne i rozpływa się w ustach. Choć wiem, że nie powinno się jeść ciasta jeszcze gorącego to w jego przypadku jest to niewykonalne! Mój starszy syn słysząc, że upiekłam ciasto z cukinią podchodził do niego z dużym dystansem. Gdy zjadł pierwszy kawałek poprosił o dokładkę. Częstujcie się i Wy tym fajnym przepisem na czekoladowe ciasto z cukinią. Dajcie później znać czy u Was znikło tak szybko jak u nas!

Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią
Pyszne ciasto z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią i malinami

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 35 minut
Temperatura pieczenia: 180 C
Liczba porcji: 12 muffinek

Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią:

  • 160 g mąki pszennej typ 450,
  • 220 g cukinii,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 40 g kakao,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 110 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przygotować najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią?

  1. Cukinię ścieram na małych oczkach, lekko odciskam, ale tylko z nadmiary soku nie ma być sucha jak wiór.
  2. W garnku roztapiam masło z pokruszoną czekoladą i odstawiam, aby ostygło
  3. Piekarnik rozgrzewam do 1800 C.
  4. Mieszam suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
  5. Ubijam jajka z cukrem do momentu uzyskania jasnej puszystej masy.
  6. Do jajecznej masy dodaję masło z czekoladą. Delikatnie mieszam. Następnie dodaję cukinię – mieszkam i dodaję suche składniki
  7. Nakładam ciasto na małą formę – tortownicę 24 cm lub formę kwadratową 24 cm. Formę wykładam wcześniej papierem do pieczenia.
  8. Piekę w temperaturze 1800 C z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie w temperaturze 1800 C bez termobiegu przez 15 minut.
Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią

Leci bocian przyleci do Ciebie! Jeśli nie chcesz żeby ominęły Cię moje kolejne książkowe wpisy i kreatywne pomysły to koniecznie polub lecibocian na Facebook’u. Obserwuj mnie również na Instagramie. Tam znajdziesz więcej naszych codziennych kadrów, zobaczysz jak rodzinnie spędzamy wspólnie czas i szalejemy z moimi chłopakami!

Miłego dnia!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama dwójki chłopców: szalonego 4 latka i rocznego malucha. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz