Prosty i szybki przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Poznaj mój ulubiony przepis na domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką!
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Uwielbiam czerwiec za coraz cieplejszą pogodę, świeże truskawki i pachnący koperek. W tym miesiącu mam wrażenie, że moja dieta składa się z samych truskawek. Codziennie robimy koktajle z truskawkami, lody z wyciskarki z bananów i truskawek. Must have’m jest u nas tarta z truskawkami (jeśli nie macie w domu to polecam Wam formy do tarty), ale także drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Podobno jeśli raz upieczecie domowe drożdżówki już nigdy nie przestaniecie ich piec i tak chyba faktycznie jest. Szczerze powiedziawszy nie myślałam, że domowe drożdżówki będą smakować lepiej niż te ze sklepu. Można dać na nie tyle truskawek ile lubicie, a także bezkarnie posypać dużą ilością chrupiącej kruszonki.
Jak szybko zrobić drożdżówki z truskawkami?
Kiedyś nie lubiłam piec drożdżowych ciast, bo żeby dobrze wyrobić drożdżowe ciasto trzeba użyć dużo czasu i siły. Odkąd mam robot planetarny piekę je bardzo często, bo dzięki robotowi jest to najszybsze ciasto jakie można zrobić. Mikser doskonale je wyrobi, a ciasto po wyrobieniu jest idealne.
Drożdżówki z truskawkami robi się szybko, ale pamiętajcie, że ciasto drożdżowe potrzebuje czasu i odstępy pomiędzy poszczególnymi etapami są długie. Ciasto drożdżowe podczas wyrastania musi podwoić swoją objętość, dzięki temu będzie doskonałe w smaku. Podejrzewam, że większość składników do wypieku domowych drożdżówek znajdziesz w domu. Do pieczenia potrzebne będą papier do pieczenia oraz odpowiednia forma. Ja mam swoje 3 ulubione: formę na muffinki, klasyczną dużą blachę i formy na babkę.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką – przepis
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Czas pieczenia: 15 minut
Temperatura pieczenia: 180°C
Składniki na drożdżówki z truskawkami:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 450,
- 3/4 szklanki letniego mleka,
- 4 łyżki cukru
- 1 duże jajko,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 60 g roztopionego masła
- 14 g świeżych drożdży,
- truskawki,
- bułka tarta.
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 60 g roztopionego masła.
Jak zrobić drożdżówki?
- Ze świeżych drożdży przygotowuję rozczyn. Do połowy szklanki mleka dodaję drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiam na 10 minut aż podwoi swoją objętość.
- Do miski dodaje składniki na ciasto: mąkę, cukier, jajko, sól, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wyrabiam ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaję roztopione masło i 1 łyżkę mąki. Wyrabiam, aż będzie jednolite i odstawiam do wyrośnięcia do czasu aż podwoi objętość – około 1 godziny.
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiam. Dzielę na 9 części i formuję z nich kulki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczam ręką, aby nadać jej formę drożdżówki. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia około 30 minut.
- Przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę, cukier i zalewam ciepłym roztopionym masłem. Mieszkam łyżką lub palcami.
- Gdy drożdżówki wyrosną odciskam na środku szklanką dołek. Wysypuję na niego odrobinę bułki tartej i układam truskawki.
- Posypuję kruszonką.
- Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C i piekę około 15 minut, aż do zarumienia.
- Studzę na kratce i gotowe!
Jeśli zostanie Ci kruszonki możesz wykorzystać ją do zrobienia pysznych zapiekanych owoców pod kruszonką. Wystarczy w ułożyć truskawki na naczynie żaroodporne, posypać kruszonką i zapiec w piekarniku około 15 minut.
Smacznego!
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤
Miłego dnia!
Klaudia
Pomocny tekst?
Polub go lub poleć innym!
Daj znać co o nim myślisz. Dodaj poniżej swój komentarz.
Dziękuję! ♥
Wpis powstał we współpracy z Ceneo
Dodaj komentarz