Kotlety z kalafiora z czosnkiem i mozzarellą. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku. Mocno kalafiorowe i przepyszne!
Lato to czas kiedy warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Lato to czas kiedy kalafior pachnie i smakuje kalafiorem, a nie wygląda tylko jak kalafior. Lato to czas w którym staram się jak najczęściej sięgać po warzywa ze swojego ogródka. I mimo, że nie rosną w nim kalafiory to w środku lata kotlety z kalafiora zawsze się u nas pojawiają i szybko znikają. To kolejny z pomysłów na obiad dla całej rodziny, który pojawia się na bocianie i na pewno nie ostatni.
Kalafior to jedno z warzyw, które mój syn uwielbia. Praktycznie w każdej postaci. Przygotowuje go na różne sposoby. Duszę, gotuję, smażę, przygotowuję pastę czy kalafiorową zupę. Kalafior to nie tylko dobry smak. To również, a może przede wszystkim źródło witamin. Zawiera dużą porcję witaminy C, a także wzmacnia odporność organizmu.
Dziś mam dla Ciebie przepis na nasz rodzinny kalafiorowy hit numer 1. To przepyszne kotleciki z kalafiora. Chrupiące i delikatne. Z nutą czosnku i ciągnącą się mozzarellą. Lubimy je wszyscy. Trudno mi nawet powiedzieć czy bardziej smakują dorosłym czy dzieciom. Mój synek zawsze prosi o dokładkę kotlecika, a to chyba najlepsza rekomendacja. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów z kalafiora to koniecznie wypróbujcie ten przepis. I dajcie znać w komentarzach co o nich myślicie!
Liczba porcji: 8 kotlecików
Kotlety z kalafiora:
- 1/2 średniej wielkości kalafiora,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 garść startej mozzarelli,
- natka pietruszki.
Jak przygotować kotlety z kalafiora?
- Kalafior myję, wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję ok. 3 minuty od zagotowania wody. Lekko podgotowany kalafior wyciągam i studzę.
- Kalafior rozdrabniam blenderem (lub kroję na bardzo małe kawałki), dodaję 1 żółto, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę do czosnku, mozzarellę oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Masę mieszam i formuję z niej kulki. Następnie spłaszczam je i formuję kotlety. Obtaczam je lekko w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju rzepakowego). Podaję z koperkowym puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia