Jak zrobić latte macchiato? Poznaj przepis jak krok po kroku przygotować w domu latte macchiato? Sprawdź jak łatwo jest zrobić w domu trójwarstwową mleczną kawę w włoskim stylu.
Jak zrobić latte macchiato?
W przeciwieństwie do moich dzieci nie jestem rannym ptaszkiem. Zdecydowanie lubię sen i nie lubię wstawać skoro świt. Gdy już zwlekę się z łóżka potrzebuję chwili by dość do siebie i w tym momencie wkracza ona bez której nie wyobrażam sobie początku dnia – kawa. Mogę rano nie zrobić wielu rzeczy, ale prawie po omacku zawsze dojdę do ekspresu. Uwielbiam jej smak i aromat, zwłaszcza, wtedy, kiedy udaje mi się rano delektować nią w samotności. Co niestety bardzo rzadko mi się udaje, bo w tych porannych porankach zwykle mam choć jednego małego towarzysza.
Przychodziłam różne kawowe etapy – od kawy rozpuszczalnej, która z kawą ma często niewiele wspólnego, po tęgą kawę sypaną – zawsze z mlekiem i cukrem. Teraz najczęściej sięgam rano po kawę z ekspresu koniecznie ze spienionym mlekiem. Popołudniu wybieram jednak coś bardziej mlecznego, czyli latte macchiato, które uwielbiam!
Latte macchiato możesz zrobić w domu!
Latte macchiato w domu możesz przygotować na różne sposoby i wbrew pozorom wcale nie jest potrzebny do tego automatyczny ekspres, który przygotowują tą kawę sam. Latte możesz zrobić nawet nie posiadając ekspresu. Wystarczy dobry spieniacz mleka i możesz we własnym domu wypić pyszną trzywarstwową mleczną kawę.
Idealne trzy warstwy
Całym sekretem tej kawy jest przygotowanie jej tak, aby powstały trzy wyraźnie oddzielające się od siebie warstwy. Dzięki temu, że najcięższe mleko opada na dół, lekka pianka ozdabia górę, a rozdziela ją kawa, która odcina mleko swoją brązową barwą. Żeby przygotować latte macchiato potrzebne są 2 składniki: kawa (najlepiej świeżo zmielona) i mleko (ja wykorzystuję mleko 3,2%). Latte macchiato najlepiej przygotować w wysokiej przeźroczystej szklance, wtedy kawa wygląda najbardziej efektownie.
Aby stworzyć trójwarstwową kawę Latte ważne jest odpowiednie podgrzanie mleka. Musi być ono ciepłe, ale nie może być cieplejsze niż kawa. Mleko można spienić na różne sposoby. Pomocny może być w tym mikser, blender, ale także specjalny spieniacz do mleka – ja korzystam z takiego.
Latte macchiato – przepis
Czas przygotowania: 5 minut
Poziom trudności: łatwy i szybki
Składniki na Latte macchiato:
- kawa – najlepiej świeżo zmielona,
- mleko 3,2%.
Jak zrobić kawę Latte macchiato?
- Zaczynam od podgrzania mleka. Można to zrobić w małym garnuszku. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące.
- Podgrzane mleko spieniam. Ja wykorzystuję do tego spieniacz do mleka. Dzięki niemu szybko można uzyskać sztywną piankę.
- Mleko przelewam do wysokiej szklanki. Pozostawiam jedynie najbardziej ubitą piankę.
- Zaparzam kawę i wlewam ją do szklanki, w której jest pianka.
- Górę kawy ozdabiam resztą sztywnej pianki.
- Czasami posypuję jeszcze odrobiną kakao.
Smacznego!
—
Artykuł powstał we współpracy z garneczki.pl
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤
Miłego dnia!
Klaudia
Jędrek
2 października 2021Ja tam klikam na ekspresie 🙂 i jest!
Klaudia
4 października 2021To najszybszy sposób, ale nie każdy ma w domu express.