Jogurtowiec z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami

Jeśli uwielbiasz truskawki tak samo jak ja koniecznie musisz wypróbować ten jogurtowiec z truskawkami. Truskawki z jogurtem podane w formie delikatnej pianki to u nas must have każdego truskawkowego sezonu!

Na truskawki czekam zawsze cały rok. Zwłaszcza na te, które rosną u mojego dziadka, albo we własnym ogrodzie. Te mają najlepszy smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam je na każdy sposób. Najbardziej klasyczne truskawki ze śmietaną, ciasto z truskawkami, koktajl, ale najlepiej smakują chyba takie prosto z krzaka.

Truskawki lubi chyba każdy, ale nie każdy zna jogurtowiec. A zdecydowanie warto go znać, bo to przepyszne połączenie jogurtu i truskawek. Przypomina trochę piankę lub ptasie mleczko. Możecie go wykonać z dowolnymi owocami. Fajnie smakuje w połączeniu z warstwą galaretki z owocami, ale jeśli jej zabraknie wcale nie traci na smaku. Polecam Wam go bardzo serdecznie. Fajny pomysł na rodzinny deser.



Czas przygotowania: ok. 15 minut

Jogurtowiec z truskawkami:

  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 100g + 350 g truskawek,
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego),
  • 3,5 łyżki żelatyny,
  • 1 galaretka truskawkowa.

Jak przygotować jogurtowiec z truskawkami?

  1. Przygotowuję galaretkę truskawkową (z mniejszej o 100 ml ilości wody niż podana na opakowaniu, czyli ok. 400 ml) i odkładam do ostygnięcia. Do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową lub formy silikonowej (ja korzystam z silikonowej) układam truskawki pokrojone w plasterki (ok 100 g). Zalewam galaretką w temperaturze pokojowej i wkładam do lodówki. Kiedy galaretka stężeje zaczynam przygotowanie masy jogurtowej.
  2. Żelatynę (3,5 łyżki) zalewam 1/3 szklanką gorącej wody. Mieszkam, aż dokładnie się rozpuści i odkładam żeby nieco ostygła.
  3. Truskawki (350 g) z cukrem waniliowym miksuje blenderem na gładką masę. Dodaję jogurt naturalny i mieszam łyżką, aż uzyskam jednolitą masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję ok 3 łyżki masy jogurtowo-truskawkowej i mieszam. Tak przygotowaną żelatynę wlewam do masy i miksuje mikserem. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery możecie dodać jeszcze nieco cukru (najlepiej cukru pudru). Masę jogurtową wlewam na galaretkę z truskawkami i wkładam do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama dwójki chłopców: szalonego 4 latka i uroczego niemowlaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

1 komentarz

  1. Konrad Michalski napisał(a):

    Pysznie wygląda to ciasto. Nie mogę się oprzeć ciastom z truskawkami i galaretką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu