Kokosowa owsianka z malinami

Kokosowa owsianka z malinami to pomysł na szybkie śniadanie. Jak zrobić owsiankę na mleku z dodatkiem kokosu i malin?

Kokosowa owsianka z malinami

Nie jestem dobra w śniadaniach. Wiem, że śniadanie jest jednym z ważniejszych jak nie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wiem, że nie powinno się jeść na śniadanie rzeczy przypadkowych tylko takie, które dodają energii na rozpoczynający się dzień. Wszystko to wiem, wiele razy próbowałam wcielić w życie zdrowe nawyki. Zaczynać dzień od pożywnego śniadania, wody z cytryną, albo samej wody zamiast kawy. Niestety zaczynanie dnia od kawy idzie mi zdecydowanie najlepiej i trudno pozbyć mi się tego nawyku, który utrwaliłam w sobie przez lata.

We wprowadzeniu nowych zdrowszych nawyków nie pomagają i też nasze szalone rodzinne poranki. Wyprawienie do szkoły starszego syna, młodszego do przedszkola i skoordynowanie tego w jednym czasie często rano bywa nie lada wyzwaniem. Na chwilę dla siebie brakuje często czasu, bo w mojej głowie zawsze ważniejsze jest zadbanie o innych. Mogłabym wstawać wcześniej, ale niestety nic to nie daję, bo gdy tylko wyjdę z łóżka mój młodszy syn wstaje ze swojego i zaczynamy każdy poranek razem.

Coraz częściej jednak zaczynam dzień od pożywnego śniadania, a nie od kawy i to uważam za mój mały wielki sukces. Chyba najbardziej z tym wszystkich śniadaniowych inspiracji polubiłam owsianki, bo są szybkie, zdrowe i pożywne. Nigdy nie lubiłam ich, gdy byłam dzieckiem. Teraz udało mi się je odczarować i odkryć sposoby żeby owsianka była nie tylko dobrym pomysłem na śniadanie, ale też smacznym.

Jak zrobić owsiankę na 3 sposoby?

Owsianki przygotowuję na różne sposoby. Najszybsza jest owsianka, którą przygotowuję wieczorem na poranne śniadanie. To nic innego jak płatki owsiane zalane na noc odrobiną mleka i jogurtu. Całość przykrywam i daję do lodówki. Rano dodaję ulubione dodatki i jest już gotowa. Taką owsiankę lubię najbardziej z konfiturą z moich ogrodowych malin. Smakuje wybornie.

Bardzo lubię też owsiankę zapiekaną w piekarniku. Do jej przygotowania wykorzystuję naczynia do zapiekania z Bolesławca – wtedy owsianka nie tylko pysznie smakuje, ale dzięki pięknym ręcznie malowanym naczyniom również pięknie wygląda. Zapiekana owsianka to ciekawy sposób na przygotowanie tej klasycznej potrawy w nieco innej formie. Jeśli nie znacie tej wersji koniecznie spróbujcie!

Dziś mam dla Was przepis na klasyczną owsiankę, czyli płatki owsiane gotowane z mlekiem i dodatkami. Gęstą, pożywną, dodającą dużo energii.

Szybka owsianka na śniadanie

Owsianka jest dobrym wyborem na śniadanie. Jest polecana na śniadanie przez dietetyków, bo płatki owsiane dostarczą dużo energii, która przydaje się zwłaszcza na początku dnia. Owsiankę można przygotować na rożne sposoby dodając do niej przeróżne dodatki – od owoców, po orzechy, kakao czy miód. Do jej przygotowania można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone owoce. Ja dziś podzielę się z Wami moim przepisem na owsiankę kokosową z malinami i odrobiną cynamonu. Tą owsiankę przygotowuję na mleku. Żeby była jeszcze bardziej kokosowa możecie wykorzystać do niej mleko kokosowe.

Kokosowa owsianka z malinami – przepis

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwy i szybki

Składniki na kokosową owsiankę z malinami:

  • szklanki płatków owsianych górskich,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka miodu,
  • maliny,
  • cynamon,
  • chia.

Jak zrobić kokosową owsiankę z malinami?

  1. Płatki owsiane zalewam woda i dokładnie płukam. Wylewam mętną wodę i resztki twardych łusek. Płucze do momentu, aż woda będzie czyta.
  2. Wypłukane płatki owsiane zalewam mlekiem – zwykłym lub kokosowym i zagotowuję.
  3. Zmniejszam ogień i dodaję łyżkę miodu, 3 łyżki wiórek kokosowych, garść malin, szczyptę cynamonu i łyżeczkę chia. Całość gotuję ok. 10 minut. Owsiankę trzeba co chwilę mieszać, aby nie przywarła do garnka.
  4. Początkowo ma ona wodnistą konsystencję. Podczas gotowania gęstnieję.
  5. Ugotowaną owsiankę przekładam do miski, dodaję świeże owoce – u mnie maliny i posypuję chia.

Smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z garneczki.pl

Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤

Miłego dnia!

Klaudia

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarze
  • Kamila
    30 października 2021

    Dlaczego płuczesz płatki? Pierwsze słyszę o tym.

    • Klaudia
      31 października 2021

      Płukanie neutralizuje fityniany, które mają negatywny wpływ na wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, wapnia sodu i potasu.

Poprzedni
Zabawki antystresowe – co to jest i jak działa?
Kokosowa owsianka z malinami