Pyszne ciastka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami świetnie smakują z kawą, herbatą czy mlekiem. Są chrupiące, smaczne i odżywcze!
Z mąki pełnoziarnistej można wyczarować wiele fajnych rzeczy. Piekłam już wiele chlebów, ciast, czy naleśniki, ale te ciastka pełnoziarniste są najlepsze!
Są chrupiące, mocno orzechowe. Są po prostu pyszne. Mają tylko 1 minus szybko znikają. Często piekę je, gdy wybieramy się na różne wycieczki. Dodaję do nich wtedy wiele bakali, dzięki czemu ciasteczka to duża dawna pozytywnej energii.
Ciastka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami to dobry pomysł również na dodatek do śniadania do szkoły czy do pracy. Uwielbiają je obaj moi chłopcy, więc nie mogę się z Wami nie podzielić moim sprawdzonym przepisem na najlepsze ciastka pełnoziarniste.
Czas pieczenia: ciasto: 12-15 minut
Temperatura pieczenia: 1800 C z termoobiegiem
Ciastka pełnoziarniste:
- 120 g masła w temperaturze pokojowej,
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 110 g cukru brązowego,
- 2 kopiaste łyżki miodu,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajko,
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 2 garście orzechów włoskich.
Jak przygotować najlepsze ciastka pełnoziarniste?
- Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukry, jajko, miód, mleko i masło. Zagniatam ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję. Nie powinno kleić się do rąk. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodaję odrobinę mąki. Jeśli jest zbyt suche odrobinę mleka.
- Orzechy i czekoladą siekam na małe kawałki. Dodaję do wyrobionego ciasta i ponownie zagniatam, aż do wymieszania się składników.
- Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Biorę kawałek ciasta formuję z niego kuleczkę i spłaszczam w dłoniach. Następnie układam na papierze do pieczenia. Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru w temperaturze 1800 C.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Amelia
17 października 2017Wyglądają super. Coraz częściej korzystam z Twoich przepisów i są równie fajne jak plakaty!
Klaudia
17 października 2017Super bardzo mi miło. Koniecznie wypróbuj ten przepis, bo jest na serio super!
Ania, BLW papu
6 listopada 2017Wyglądają na pyszne 🙂 Spróbuję, choć raczej dla siebie, ze względu na cukier, albo czymś go zastąpię 🙂
Klaudia
6 listopada 2017Robiłam je tez bez cukru i były również dobre. A kiedyś cukier zastąpiłam daktylami.
nat
9 lipca 2020Czy myślisz, że jeśli zamiast czekolady i orzechów dam żurawinę to może się udać? Czy to raczej kluczowe elementy?
Klaudia
9 lipca 2020Oczywiście uda się. Nie są to kluczowe elementy możesz ich nie dodać. Ja piekę je teraz bez czekolady i orzechów ze względu na alergię młodszego syna i tak są pyszne.