Kotlety z kalafiora z czosnkiem i mozzarellą. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku. Mocno kalafiorowe i przepyszne!
Lato to czas kiedy warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Lato to czas kiedy kalafior pachnie i smakuje kalafiorem, a nie wygląda tylko jak kalafior. Lato to czas w którym staram się jak najczęściej sięgać po warzywa ze swojego ogródka. I mimo, że nie rosną w nim kalafiory to w środku lata kotlety z kalafiora zawsze się u nas pojawiają i szybko znikają. To kolejny z pomysłów na obiad dla całej rodziny, który pojawia się na bocianie i na pewno nie ostatni.
Kalafior to jedno z warzyw, które mój syn uwielbia. Praktycznie w każdej postaci. Przygotowuje go na różne sposoby. Duszę, gotuję, smażę, przygotowuję pastę czy kalafiorową zupę. Kalafior to nie tylko dobry smak. To również, a może przede wszystkim źródło witamin. Zawiera dużą porcję witaminy C, a także wzmacnia odporność organizmu.
Dziś mam dla Ciebie przepis na nasz rodzinny kalafiorowy hit numer 1. To przepyszne kotleciki z kalafiora. Chrupiące i delikatne. Z nutą czosnku i ciągnącą się mozzarellą. Lubimy je wszyscy. Trudno mi nawet powiedzieć czy bardziej smakują dorosłym czy dzieciom. Mój synek zawsze prosi o dokładkę kotlecika, a to chyba najlepsza rekomendacja. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów z kalafiora to koniecznie wypróbujcie ten przepis. I dajcie znać w komentarzach co o nich myślicie!
Liczba porcji: 8 kotlecików
Kotlety z kalafiora:
- 1/2 średniej wielkości kalafiora,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 garść startej mozzarelli,
- natka pietruszki.
Jak przygotować kotlety z kalafiora?
- Kalafior myję, wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję ok. 3 minuty od zagotowania wody. Lekko podgotowany kalafior wyciągam i studzę.
- Kalafior rozdrabniam blenderem (lub kroję na bardzo małe kawałki), dodaję 1 żółto, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę do czosnku, mozzarellę oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Masę mieszam i formuję z niej kulki. Następnie spłaszczam je i formuję kotlety. Obtaczam je lekko w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju rzepakowego). Podaję z koperkowym puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Magda
12 sierpnia 2017Bardzo smaczne. Fajny przepis dla calej rodziny!
Klaudia
12 sierpnia 2017Cieszę się, że smakowało!
Beata
14 sierpnia 2017Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale mi się bardzo rozwalały na patelni 🙁 Natomiast w smaku były ok, jedynie wyglądem nie
Klaudia
16 sierpnia 2017Ja jeśli mam problem z formowaniem jakiś kotlecików dodaję nieco więcej bułki. I warto jest mocno ściskać przy formowaniu wtedy bardziej trzymają formę. Mógł być też kalafior za długo gotowany wtedy miał w sobie za dużo wody.