Kremowy barszczyk z ziemniakiem i żółtkiem to pyszny pomysł na zupkę dla niemowlaka i malucha!
Krem z buraka i ziemniaka to zupa, która powstała bardzo spontanicznie. Lodówka świeciła pustkami, a jedyne warzywa jakie były u nas tego dnia w domu to buraki i ziemniaki. Z ich połączenia powstała kremowa zupka buraczana. Burak dodał jej słodkości. Ziemniak sprawił, że jest gęsta. Smak uzupełnia pokruszone żółtko.
Co było w tej zupce najważniejsze? Mój syn zjadł ze smakiem jej pełną miskę. Czasami najprostsze rzeczy smakują najlepiej!
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak,
- 1 mały ziemniak,
- ugotowane żółtko.
Przepis na krem z bura:
- Buraka i ziemniaka myję, obieram i kroję w kostkę. Zalewam wodą i gotuję do miękkości ok. 10 minut.
- Jajko gotuję “na twardo”.
- Warzywa wraz z wywarem blenduję. Nakładam do miseczki, posypuję rozkruszonym żółtkiem i gotowe!
Dodaj komentarz