Krem z pora to pyszna kremowa zupa, która robi się praktycznie sama. Idealna na szybki obiad dla całej rodziny!
Lubimy kremowe zupy. Często pojawiają się u nas w domu. Krem z pora zrobiłam po raz pierwszy kiedy wróciłam kiedyś od babci z reklamówką pełną porów z jej pola. Zupa wyszła przepyszna i do dzisiaj często nie niej wracamy.
Ta kremowa zupa gotuje się praktycznie sama. Polecam Ci ją szczególnie wtedy kiedy nie masz czasu stać przy garnkach. Krem z pora najczęściej podaję z chrupiącymi grzankami, albo groszkiem ptysiowym. Koniecznie spróbujcie tego prostego i pysznego przepisu. I koniecznie napiszcie czy Wam smakowała!
Liczba porcji: 2
Krem z pora:
- 1 duży por,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- ząbek czosnku,
- masło,
- sól i pieprz.
Jak przygotować krem z pora?
- W garnuszku roztapiam łyżkę masła. Wrzucam pokrojony w paski por i lekko przysmażam. Zalewam wodą (ok. 1,5-2 litra). Dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchewkę i czosnek. Gotuję 20 minut.
- Po 20 minut miksuję blenderem na gładki krem. Podaję w chrupiącymi grzankami.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Mery
2 marca 2017Ja trochę z dystansem podchodzę do dań z pora, ale jak tak zachwalasz to chyba wypróbuję! Moja córka lubi wszystko co kremowe. A grzanki robisz sama?
Kinga
3 marca 2017Przepyszna zupa. Wczoraj zrobiłam ją na obiad i jestem zachwycona!