Mocno czekoladowe ciasto z cukinią. To jedno z tych ciast, które znika zanim zdąży ostygnąć. To zdecydowanie najlepsze ciasto z cukinią jakie piekłam.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Lubię spędzać czas w kuchni. Choć teraz spędzam go zupełnie inaczej niż wcześniej. Kilka lat temu prowadziłam bloga kulinarnego. Później zostałam mamą i powstał leci bocian. Nie byłam wstanie łączyć dwóch blogów. I wybrałam bociana. Od czasu do czasu staram Wam się pokazywać zwłaszcza na Instagramie co gotuję, a Wy zasypujecie mnie później wiadomościami o przepisy.
Moje gotowanie od czasów kulinarnego bloga mocno się zmieniło. Kiedyś gotowałam w rytmie slow. Miałam czas na zrobienie scenerii i zdjęć. Teraz najczęściej gotuję na szybko uważając jednocześnie na Igora plączącego się między nogami. Staram się dzielić z Wami tymi najlepszymi przepisami i jak mantrę sobie powtarzam “nie zapomnij zrobić zdjęcia”, a w natłoku wszystkiego często po prostu o tym zapominam, albo zanim zdarzę je zrobić moje dania nagle znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.
Pora na coś słodkiego
Tym razem mi się udało! Choć nie było łatwo, bo przepis, który dziś dla Was mam to dziewczyny niezły sztos! Próbowałam otworzyć ciasto, które kiedyś często piekłam, a którego przepis gdzieś mi przepadł. I wyszło coś obłędnego! Zdecydowanie jest to najlepsze czekoladowe ciasto z cukinii jakie piekłam. Mokre w środku, ale jednocześnie nie mamy wrażenia, że jemy zakalec. Delikatnie chrupiące u góry i mocno czekoladowe. A w środku ukryta cukinia, której zupełnie nie czuć, a jednak jest. Ciasto z cukinią jest delikatne i rozpływa się w ustach. Choć wiem, że nie powinno się jeść ciasta jeszcze gorącego to w jego przypadku jest to niewykonalne! Mój starszy syn słysząc, że upiekłam ciasto z cukinią podchodził do niego z dużym dystansem. Gdy zjadł pierwszy kawałek poprosił o dokładkę. Częstujcie się i Wy tym fajnym przepisem na czekoladowe ciasto z cukinią. Dajcie później znać czy u Was znikło tak szybko jak u nas!
Czas pieczenia: 35 minut
Temperatura pieczenia: 180 C
Liczba porcji: 12 muffinek
Najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią:
- 160 g mąki pszennej typ 450,
- 220 g cukinii,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 40 g kakao,
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
- 110 g masła,
- 80 g cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przygotować najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią?
- Cukinię ścieram na małych oczkach, lekko odciskam, ale tylko z nadmiary soku nie ma być sucha jak wiór.
- W garnku roztapiam masło z pokruszoną czekoladą i odstawiam, aby ostygło
- Piekarnik rozgrzewam do 1800 C.
- Mieszam suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
- Ubijam jajka z cukrem do momentu uzyskania jasnej puszystej masy.
- Do jajecznej masy dodaję masło z czekoladą. Delikatnie mieszam. Następnie dodaję cukinię – mieszkam i dodaję suche składniki
- Nakładam ciasto na małą formę – tortownicę 24 cm lub formę kwadratową 24 cm. Formę wykładam wcześniej papierem do pieczenia.
- Piekę w temperaturze 1800 C z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie w temperaturze 1800 C bez termobiegu przez 15 minut.
Miłego dnia!
Klaudia
Dodaj komentarz