Dziś mam dla Was prosty przepis na naleśniki. Zobacz jak zrobić pyszne i cienkie naleśniki. Odkryj mój sprawdzony i ulubiony przepis na najlepsze naleśniki!
Prosty przepis na naleśniki
W ostatnim przepisie, w którym pokazywałam Wam przepis na najlepsza pizzę zdradziłam Wam jakie są 3 nasze ulubione potrawy. To właśnie pizza, sushi i naleśniki. Przepis na pizzę już się pojawił, na sushi może kiedyś będzie, ale dziś mam dla Was przepis na naleśniki, bo naleśniki to u nas styl życia. Pojawiają się ostatnio tak często, że niedługo będę je robić z zamkniętymi oczami.
Jak zrobić najlepsze naleśniki?
Przyznam się Wam, że trochę trudno było mi stworzyć przepis i spisać proporcje, bo naleśniki zazwyczaj robię “na oko” i po po prostu dostosowuję ilość ciasto to tego ile potrzebuje naleśników. Dodaję poszczególne składniki, aż do momentu kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, bo to właśnie konsystencja ciasta jest moim zdaniem kluczem do sukcesu. Ciasto na naleśniki nie powinno być gęste. Powinno być rzadkie, dzięki czemu idealnie będziesz mogła rozlać je na patelni i usmażyć cienkie naleśniki. Cienkie naleśniki smakują zdecydowanie najlepiej. Drugim kluczem do upieczenia najlepszych naleśników jest odpowiednia patelnia. Ja zawsze wykorzystuję patelnię nieprzywierającą, dzięki której smażę je z minimalną ilością tłuszczu. Na rozgrzaną patelnie rozsmarowuję silikonowym pędzelkiem odrobinę oleju – tak aby patelnia była nim delikatnie wysmarowana. A jak wykorzystuję naleśniki?
Naleśniki są świetną bazą do wszystkiego. Można je przyrządzić na słono i słodko. I zabrać ze sobą wszędzie. Naleśniki nie raz trafiają do lunchboxa, który zabieramy ze sobą na rodzinne wycieczki, ale także do szkolnej śniadaniówki mojego starszego syna. Wiem, że gdy będą w niej naleśniki zje w szkole drugie śniadanie, a śniadaniówka wróci pusta, a nie pełna.
Nasze ulubione naleśniki
A z naleśnikami w naszym domu jest podobnie jak z pizzą. Każdy je je na inne sposoby. Dzieci oczywiście uwielbiają na słodko. Najczęściej jedzą klasyczne naleśniki z moją domową konfiturą. Igor koniecznie z bitą śmietaną. Ja sama lubię słodkie naleśniki, ale na obiad częściej przygotowuję te na słono np. z kurczakiem, pieczarkami i serem.
Prosty przepis na naleśniki – przepis
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Poziom trudności: łatwy i szybki
Składniki na naleśniki:
Składniki na ok. 10 naleśników.
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody – najlepiej gazowanej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: cukier waniliowy.
Jak zrobić naleśniki?
- Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Mieszam ciasto rózgą kuchenną lub mikserem. Mieszam aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciasta można też dodać łyżeczkę cukru waniliowego. Ciasto na naleśniki powinno być płynne. Jeśli jest zbyt gęste dodaję jeszcze odrobinę wody. Odpowiednie ciasto dobrze rozlewa się po patelni.
- Naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni. Smaruję ją odrobiną oleju. Nalewam go do miseczki i smaruję silikonowym pędzelkiem przed smażeniem. Na rozgrzaną patelnię wylewam duże 2 łyżki ciasta i rozlewam na patelni. Naleśnik przewracam, gdy jest już ścięty i zarumieniony.
Smacznego!
—
Artykuł powstał we współpracy z garneczki.pl
Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na rodzinne gotowanie. Wszystkie znajdziesz tutaj – mama gotuje. Wiele pomysłów kulinarnych prosto z mojej kuchni pokazuję na Instagramie. Nie ominą Cię wtedy żadne kulinarne pomysły. Zapraszam Cię serdecznie! ❤
Miłego dnia!
Klaudia
Dodaj komentarz