Placki z cukinii

Placki z cukinii, czyli jak pokochać cukinię

Chrupiące placki z cukinii smakują nawet tym, którzy nie lubią cukinii. Są chrupiące na zewnątrz i jednocześnie puszyste. Najlepiej smakują z dipem czosnkowym.

Cukinia nigdy nie była moim ulubionym warzywem, ale gdy pierwszy raz przygotowałam placki z cukinii zdecydowanie zyskała w moich oczach i często się u nas pojawia właśnie w tej formie. Zwłaszcza w okresie letnim. Placki z cukinii podbiły moje serce i moich chłopaków – dużego i małego. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie przesiąknięte tłuszczem. Koperek i czosnek dodaje im wyrazistości. Są na prawdę przepyszne!

Placki z cukinii mogą stanowić samodzielne danie. Doskonale smakują również jako dodatek do dań głównych. Możecie połączyć je z mięsem, rybami. Idealnie smakują również gulaszem czy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Sekretem tych wyjątkowych placków z cukinii są dodatki, które dodają jej smaku i charakteru. Sama cukinia nie ma zbyt wyrazistego smaku. Jeśli połączymy ją z czosnkiem i koperkiem smakuje obłędnie.



Czas przygotowania: ok. 25 minut
Liczba porcji: ok. 8 placków

Składniki na placki z cukinii:

  • 2 małe cukinie,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1/4 małej cebuli,
  • 1 małe jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 450),
  • duży ząbek czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • garść świeżego koperku.

Jak przygotować placki z cukinii?

  1. Cukinię myję, odcinam końcówki i trę na tarce o grubych oczkach. Potartą cukinię solę, mieszam i odkładam na 15 minut. Po tym czasie wyciskam z cukinii sok i wylewam go. Najlepiej jest zgniatać cukinię dłonią.
  2. Do cukinii dodaję pozostałe składniki: jogurt naturalny, cebulę, jajko, mąkę, czosnek (przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce), pieprz i koperek. Całość mieszam. Jeśli ciasto ma jeszcze w sobie dużo wody możecie dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo.
  3. Na patelnię wlewam odrobinę oleju rzepakowego. Kiedy olej będzie już gorący nakładam po 1 łyżce ciasta i spłaszczam je delikatnie łyżką. Smażę z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone placuszki kładę na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu i podaję. Smacznego!

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!

Smacznego!

Klaudia

Placki z cukinii
Placki z cukinii

Share on FacebookPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu