Pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone z czosnkiem, oliwą i ziołami. Pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny!
Pieczone w piekarniku słodkie ziemniaki bataty to fajny pomysł na obiad czy kolację. Bataty (pataty) to ziemniaki o słodkim, delikatnie orzechowym smaku. Smakują zupełnie inaczej niż nasze klasyczne polskie ziemniaki.
Moje bataty przyprawiłam solą, oliwą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Zapiekłam w piekarniku i podałam z sosem czosnkowym, który dodał im wyrazistości. Doskonale smakują z kurczakiem, rybą czy jajkiem sadzonym.
Bataty można kupić już w wielu sklepach. Mnie ciągle zaskakuje (negatywnie) ich nie mała cena. A szkoda, bo są bardzo zdrowe i są fajną alternatywą dla naszych ziemniaków. Ich słodki smak polubią najmłodsi!
Liczba porcji: dla 2-3 osób
Składniki na pieczone bataty:
- 2 duże bataty,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól morska lub himalajska,
- 1 łyżka suszonej bazylii i oregano,
- sos czosnkowy (jogurt naturalny, sól, pieprz, czosnek)
Jak przygotować pieczone bataty?
- Do miseczki dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ok. 1/2 łyżeczkę soli i 1 łyżkę suszonej bazylii i oregano. Mieszam i odstawiam.
- Przygotowuję sos czosnkowy: do jogurtu naturalnego dodaję ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli i pieprzu.
- Bataty myje, obieram ze skórki i kroję na szerokie paski. Dodaję oliwę z przyprawami i obtaczam nią bataty. Bataty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 200°C. Podaję z listkami świeżej bazylii i sosem czosnkowym. Smacznego!
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!
Smacznego!
Klaudia
Dodaj komentarz