Przepis na pyszną fasolkę po bretońską. Gęsta, aromatyczna, sycąca. To jedna z ulubionych zup mojego synka!
Lubicie fasolę? Nam bardzo smakuje, a fasolka po bretońsku to u nas chyba najbardziej klasyczne danie z fasolą. Dziś dziele się z Wami przepisem mojej mamy, ale tak go lubię, że nic w nim nie zmieniam.
Fasolka po bretońsku smakuje świetnie, więc jeśli nie wiecie co zrobić na obiad polecam Wam ten przepis! Pamiętajcie tylko, że suchą fasolę trzeba namoczyć (najlepiej na noc).
Ja gotuję zazwyczaj wielki gar fasolki po bretońsku i wekuję ją do słoików. Dzięki temu mam pyszną zupkę na „czarną godzinę”, kiedy nie mam czasu na gotowanie lub dziecko mi na nie nie pozwala!
Liczba porcji: 6
Fasolka po bretońsku:
- ok. 500 gram suchej fasoli (najlepiej Jaś),
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- kawałek wędzonych kości,
- 2 kiełbasy,
- kawałek boczku,
- cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka soli,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Jak przygotować fasolkę po bretońsku?
- Opłukaną fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc.
- Następnego dnia dolewam do fasoli wodę. Tak ok. 15 cm ponad poziom fasoli. Dodaję kawałek kości wędzonej, kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego. Na patelnię dodaję odrobinę oliwy z oliwek i podsmażam na niej posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. Następnie dodaję do zupy. Fasolkę gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.
- Pod koniec gotowania dodaję 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki mielonego kminku i 1/2 łyżeczki mielone czerwonej papryki oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuję kilka minut i podaję z chlebem.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Matka na Szczycie
11 kwietnia 2017No i narobiłaś mi smaka 😉