Jeśli uwielbiasz truskawki tak samo jak ja koniecznie musisz wypróbować ten jogurtowiec z truskawkami. Truskawki z jogurtem podane w formie delikatnej pianki to u nas must have każdego truskawkowego sezonu!
Na truskawki czekam zawsze cały rok. Zwłaszcza na te, które rosną u mojego dziadka, albo we własnym ogrodzie. Te mają najlepszy smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam je na każdy sposób. Najbardziej klasyczne truskawki ze śmietaną, ciasto z truskawkami, koktajl, ale najlepiej smakują chyba takie prosto z krzaka.
Truskawki lubi chyba każdy, ale nie każdy zna jogurtowiec. A zdecydowanie warto go znać, bo to przepyszne połączenie jogurtu i truskawek. Przypomina trochę piankę lub ptasie mleczko. Możecie go wykonać z dowolnymi owocami. Fajnie smakuje w połączeniu z warstwą galaretki z owocami, ale jeśli jej zabraknie wcale nie traci na smaku. Polecam Wam go bardzo serdecznie. Fajny pomysł na rodzinny deser.
Jogurtowiec z truskawkami:
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 100g + 350 g truskawek,
- 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego),
- 3,5 łyżki żelatyny,
- 1 galaretka truskawkowa.
Jak przygotować jogurtowiec z truskawkami?
- Przygotowuję galaretkę truskawkową (z mniejszej o 100 ml ilości wody niż podana na opakowaniu, czyli ok. 400 ml) i odkładam do ostygnięcia. Do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową lub formy silikonowej (ja korzystam z silikonowej) układam truskawki pokrojone w plasterki (ok 100 g). Zalewam galaretką w temperaturze pokojowej i wkładam do lodówki. Kiedy galaretka stężeje zaczynam przygotowanie masy jogurtowej.
- Żelatynę (3,5 łyżki) zalewam 1/3 szklanką gorącej wody. Mieszkam, aż dokładnie się rozpuści i odkładam żeby nieco ostygła.
- Truskawki (350 g) z cukrem waniliowym miksuje blenderem na gładką masę. Dodaję jogurt naturalny i mieszam łyżką, aż uzyskam jednolitą masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję ok 3 łyżki masy jogurtowo-truskawkowej i mieszam. Tak przygotowaną żelatynę wlewam do masy i miksuje mikserem. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery możecie dodać jeszcze nieco cukru (najlepiej cukru pudru). Masę jogurtową wlewam na galaretkę z truskawkami i wkładam do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Konrad Michalski
11 czerwca 2018Pysznie wygląda to ciasto. Nie mogę się oprzeć ciastom z truskawkami i galaretką.