Pyszna, krucha tarta z malinami i jagodami oraz lekkim budyniowym kremem poleca się jako coś słodkiego dla całej rodziny!
Uwielbiam piec ciasta. Kiedyś robiłam to bardzo często. Teraz niestety w natłoku różnych obowiązków piekę mniej, ale za to domowe ciasto jest dla nas co tygodniowym rarytasem. Bardzo lubię różnego rodzaju tarty. Kruche ciasto smakuje praktycznie w każdym wydaniu. Dziś dzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem na letnią tartę!
Co roku w okresie letnim przygotowuję tartę z kremem budyniowym, galaretką i owocami. Taka krucha tarta z malinami i jagodami koniecznie musi się u nas pojawić. Szybko znika, więc pojawia się u nas po raz kolejny i tak przez całe lato! Żeby nie było tak nudno wykonuję ją z różnymi owocami doskonale smakuje z malinami, jagodami, jeżynami, borówkami, czy truskawkami. Dzisiaj pomysł na tartę z jagodami i malinami!
Czas pieczenia: ciasto: 25 minut
Temperatura pieczenia: ciasto: 190° C
Rozmiar blachy: tarta 26 cm
Krucha tarta z malinami i jagodami:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 żółtka.
Krem:
- 1 budyń waniliowy (bez cukru),
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 400 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- garść malin i jagód.
Dodatkowo:
- 1 galaretka z owoców leśnych,
- maliny i jagody.
Jak przygotować kruchą tartę z malinami i jagodami?
- Do miski wsypuję mąkę, proszek, cukier. Dodaję żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatam i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaję do niego 2 łyżki wody lub zimnego mleka.
- Schłodzonym ciastem odklejam formę do tarty. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem. Wkładam do nagrzanego do 190° C piekarnika i piekę przez 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
- Po włożeniu ciasta do piekarnika zaczynam przygotowywać budyń. Odmierzam 400 ml mleka. W szklance zostawiam 1/3 szklanki mleka, a resztę wlewam do garnka. Do garnka dodaję również 1/2 szklanki cukru – całość podgrzewam. Do szklanki dodaję budyń mieszam do uzyskania jednolitej masy. Zawartość szklanki wlewam do zagotowanego mleka i mieszam energicznie (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej gęstej masy. Budyń odstawiam do ostygnięcia.Przygotowuje również galaretkę, aby była gęstsza przygotowuję ją z mniejszej ilości wody (400 ml). Galaretkę zostawiam żeby lekko stężała. Jeśli jest ciepło najlepiej włożyć ją do lodówki i zostawić do czasu, aż będzie mieć odpowiednią konsystencję.
- Do chłodnego budyniu dodaję masło ( w temperaturze pokojowej). Całość miksuję mikserem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu dodaję garść malin i jagód. Zazwyczaj wybieram te miękkie i mieszam łyżką tak, aby owoce delikatnie rozgnieść. Tak przygotowany krem nakładam na ostudzony kruchy spód. Na kremie układam maliny i jagody. Następnie wlewam zimną i lekko stężoną galaretkę (galaretka powinna być lekko gęsta, tak aby nie spłynęła z ciasta). Tartę wkładam do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!
Smacznego!
Klaudia
Kotarzyna
31 sierpnia 2017Hej planujesz wersję wegańską tego przepisu?
Klaudia
31 sierpnia 2017Nie. Choć mogłoby to być dla mnie ciekawe wyzwanie 🙂
MisCatalina
31 sierpnia 2017Wygląda obłędnie! Jestem wielbicielką takich owocowych tart 🙂 Muszę spróbować Twojego przepisu!
Klaudia
31 sierpnia 2017Koniecznie! Ta tarta jest obłędna 🙂
Quembec - lifestyle po włosku
31 sierpnia 2017Maliny i jagody to połączenie idealne <3 A tarta wygląda pięknie!
Klaudia
31 sierpnia 2017Zgadzam się w 100%! Dla mnie połączenie idealne.
Herbartium
31 sierpnia 2017O matko jedyna, ależ to przepysznie wygląda! Uwielbiam tarty z kremem <3 Ja ostatnio robiłam banoffee z kajmakiem, też było pyszne 🙂
Klaudia
31 sierpnia 2017Po wygooglowaniu banoffee z kajmakiem, aż mi ślinka cieknie! Pewnie jest to tak samo dobre jak moja tarta. Chyba zrobię w weekend 😀