Pyszne, delikatne i mega puszyste placki z ricottą idealne dla całej rodziny.
Te placki z ricottą już dawno skradły moje serce. Często pojawiają się u nas w domu. Bardzo lubi je mój syn i mąż. To przepis na jedne z bardziej delikatnych i puszystych placków, które jadłam. Są leciutkie, delikatne i smakują trochę jak ciepłe serniczki. Można je podać z owocami, kremowym serkiem, syropem klonowym czy domową konfiturą.
Puszyste placuszki z ricottą są idealne na śniadanie i obiad. Polubią je i dorośli i dzieci. Polecam Wam je serdecznie!
Liczba porcji: dla 2-3 osób
Składniki na placki z ricottą:
- 250 g ricotty,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Jak przygotować placki z ricottą?
- Przygotowuję 2 miski. W pierwszej wbijam białka, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miksuję ricottę, mąkę, mleko, żółtka, cukier i proszek. Następnie dodaję piane białkową i miksuję krótko na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
- Patelnię smaruję pędzelkiem odrobiną tłuszczu (u mnie olej rzepakowy). Na rozgrzaną patelnię dodaję 1 łyżkę ciasta i smażę z obu stron po ok. 1 minutę. Placki z ricottą podaję z owocami np. borówką amerykańską. Można je również podać z dżemem, konfiturą, cukrem czy syropem klonowym.
Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!
Smacznego!
Klaudia
Dodaj komentarz