Risotto ze szpinakiem, czyli jak pokochać szpinak

Risotto ze szpinakiem to pyszny pomysł na ryż nie tylko dla szpinakożerców. To ulubione risotto całej naszej rodziny!

Podobno ludzi dzieli się na tych, którzy kochają szpinak i tych, którzy go nie cierpią. Nasza rodzina należy zdecydowanie do szpinakożerców. Lubimy szpinak chyba pod każdą postacią. Często pojawia się on u nas w domu.

Dziś polecam Wam przepis na szybkie risotto ze szpinakiem. To pomysł na szybki obiad. Najlepiej smakuje ze świeżym szpinakiem i ryżem arborio (ryżem do risotto). Nie może zabraknąć w nim czosnku i gałki muszkatołowej. To ulubione danie z ryżem mojego synka, a przy okazji fajny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny.



Czas przygotowania: ok. 25 minut
Liczba porcji: dla 2-3 osób

Składniki risotto ze szpinakiem:

  • 250 gram świeżego szpinaku,
  • 100 g ryżu arborio,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek cebula,
  • masło,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Jak przygotować risotto ze szpinakiem?

  1. W rondelku roztapiam łyżkę masła. Dodaję pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmażam minutę. Następnie dodaję umyty i pokrojony w kawałki szpinak (jeśli korzystacie ze szpinaku baby nie trzeba go kroić). Dodaję 2 szczypty gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Duszę minutę.
  2. Dodaję ryż i mieszam. Zalewam 1 szklanką wody i gotuję ok 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Podaję z kurczakiem lub łososiem. Smacznego!
Risotto ze szpinakiem
Risotto ze szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatałową

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny!

Smacznego!

Klaudia

Risotto ze szpinakiem

Bądź na bieżąco!

  • obserwuj mnie na Instagramie i zobacz nasze codzienne życie ♥,
  • polub mnie na Facebooku i bądź na bieżąco!

A jeśli lubisz mój blog i podoba Ci się to co robię skomentuj, polub, udostępnij moje wpisy. To dla mnie motywacja do tworzenia dla Was kolejnych artykułów i grafik! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • kosmetyczny fronesis
    1 lutego 2017

    Mniam.. zdecydowanie jestem szpinakową wielbicielką

    • Klaudia
      1 lutego 2017

      Oj ja też 🙂 U nas akurat cała rodzina to szpinakożercy.

  • Magda
    2 lutego 2017

    Lubię szpinak, ale zazwyczaj przygotowuję go “na gęsto” jako dodatek do obiadu. Muszę spróbować zrobić takie risotto.

  • Asia
    31 października 2020

    Moje pierwsze w życiu risotto! Dzięki Klaudio za prosty i smaczny przepis 🙂 Zaczęłam obserwować Twojego bloga i znajduję wiele fajnych kulinarnych inspiracji. Właśnie wrzuciłam do piekarnika czekoladowe ciasto z cukinią 🙂 Na pewno wyjdzie pyszne! Pozdrawiam z Gdyni i dużo zdrowia życzę 🙂

Poprzedni
Pucio mówi pierwsze słowa, czyli zachęcamy dziecko do mówienia
Risotto ze szpinakiem, czyli jak pokochać szpinak