Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne, czyli najlepsze kotlety z jajek to pyszny pomysł na domowy obiad!

Kotlety jajeczne to dla mnie klasyk z rodzinnego domu. Moja mama przygotowywała jest z sosem musztardowym i domowymi buraczkami. Są fajną odmianą dla zwykłych kotletów mielonych. Jeśli lubicie jajka to kotlety jajeczne też na pewno polubicie.

Kotlety jajeczne przygotowuje na 2 sposoby do masy jajecznej dodaję szczypiorek lub pietruszkę. Oba dodatki pasują do nich idealnie. My bardzo je lubimy, jeśli Ty ich jeszcze nie znasz to serdecznie polecam Ci ten przepis!



Czas przygotowania: ok. 25 minut

Kotlety jajeczne:

Składki na 6 kotletów

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypiorek lub pietruszka,
  • bułka tarta,
  • olej.

Jak przygotować kotlety jajeczne?

  1. 6 jajek gotuję na twardo. I odstawiam do wystygnięcia.
  2. Zimne jajka odbieram ze skorupki. Wrzucam do blendera i rozdrabniam, aż do uzyskania dosyć gładkiej masy. Można też je rozbić widelcem lub ubijakiem do ziemianków.
  3. Masę jajeczną wrzucam do miski. Dodaję surowe jajko, sól i pieprz oraz pietruszkę lub szczypiorem drobno pokrojony. Całość mieszam. Z masy formulę kulki. Spłaszczam je obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Kotlety jajeczne

Polecam Ci serdecznie również moje inne przepisy kulinarne ze zdjęciami. Mam nadzieję, że znajdziesz w nich coś pysznego dla całej rodziny! Jeśli ugotowałeś coś pysznego z moich przepisów i dodajesz zdjęcie na Facebooku czy Instagramie proszę oznacz mnie na zdjęciu lub dodaj #lecibocianpl, dzięki temu zobaczę Wasze pyszne przysmaki!

Smacznego!

Klaudia

o Autorze

Klaudia

Mama 3-letniego przedszkolaka. Mama grafik. Lubię ładne rzeczy i dobry design.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Logo Header Menu